În ceea ce priveşte planul cadru pentru învăţământul gimnazial, Adrian Curaj a precizat faptul că istoria şi limba latină nu sunt materii de negociat.
„Deciziile trebuie luate informat, iar responsabilitatea o are Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei. Rolul meu este să creez un cadru în care dialogul se poate întâmpla. Săptămâna viitoare va fi o propunere finală, dar ce pot să spun, şi asta este foarte ferm: două lucruri nu pot fi discutate sau comentate nepotrivit. Este vorba de istoria noastră şi latinitatea noastră, acestea nu sunt de negociat. Avem nevoie de istorie şi latină foarte mult pentru că sunt rădăcinile noastre şi sunt importante”, a mai precizat Adrian Curaj.
La finalul anului trecut, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei a lansat în dezbatere publică trei propuneri de plan-cadru pentru clasele V-VIII. Timp de o lună, toţi cei interesaţi – cadre didactice, specialişti în curriculum, elevi, părinţi sau reprezentanţi ai societăţii civile – au avut posibilitatea de a participa la această consultare şi de a-şi exprima punctele de vedere şi sugestiile pe acest subiect. Decizia privitoare la noul plan cadru pentru gimnaziu va fi luată la sfârşitul lunii februarie.
Cele trei propuneri de plan-cadru de învăţământ pentru clasele V – VIII lansate în dezbatere de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei prevăd o serie de modificări, printre care existenţa de materii opţionale în fiecare arie curriculară, dar şi scoaterea orei de limba latină de la clasa a VIII-a.
Potrivit celor trei variante puse în dezbatere, elevii de gimnaziu ar avea posibilitatea să îşi aleagă o materie opţională din oricare dintre cele şapte arii curiculare: „Limbă şi comunicare”, „Matematică şi ştiinţe ale naturii”, „Om şi societate”, „Arte”, „Educaţie fizică, sport şi sănătate”, „Tehnologii” şi „Consiliere şi orientare”. Două dintre variante prevăd alegerea a 0 – 1 opţionale, iar cealaltă, 1 – 2 opţionale.
Scandal în învăţământ pentru ora de istorie
În schimb, numărul de ore pentru toate celelalte materii este clar specificat, nemaifiind prevăzute un minim şi un maxim precum în planul-cadru actual la discipline ca istorie, geografie, educaţie plastică, educaţie muzicală, cultură civică, educaţie tehnologică.
Dacă actualul plan-cadru prevede câte una – două ore pe săptămână de istorie şi geografie, până în clasa a VIII-a, când sunt prevăzute câte două ore, două dintre variante prevăd câte o oră din aceste materii în primii trei ani de gimnaziu şi două în ultimul, iar în cealaltă variantă istoria şi geografia au alocate câte două ore în clasele a V-a şi a VIII-a şi câte una în ceilalţi doi ani.