La București, Ministerul Afacerilor Externe ține legătura cu familia, care a primit asigurări că Iulian Gherguț nu a fost rănit în incidentul în care au fost împușcați șoferul și un jandarm, scrie jurnalneamt.ro.
Citeşte şi Român luat ostatic în Burkina Faso. Primele imagini de la locul răpirii. Căutările continuă VIDEO
Românul era agent de securitate la o exploatare minieră din Tambao, administrată de Frank Timiș. În presa centrală, au apărut informații conform cărora nemțeanul ar fi avut legături, dacă nu cumva a fost și angajat, cu Legiunea Străină, în care ar fi căpătat cetățenia franceză. Gherguț ar fi un apropiat al lui Horaţiu Potra, supranumit „maşina de război”, fost luptător în Legiunea Străină.
În prezent, Potra se ocupă de recrutarea de ofiţeri de securitate pentru Frank Timiş”. Horaţiu Potra este preşedinte fondator al Asociaţiei RALF-ROLE (Românii care au Activat în Legiunea Franceză – Roumanie Legion Etrangere). Potra se ocupă de servicii de pază şi securitate în Africa şi are contracte cu lideri ai statelor în care există situaţii tensionate. Potra trăieşte la Londra după ce a avut probleme cu procurorii DIICOT, care l-au acuzat de coordonarea unei organizaţii paramilitare care s-ar fi ocupat, printre altele, şi de trafic de droguri. În ultimii ani, s-a ocupat de coordonarea activităţii companiei Pan African Minerals, care este controlată de miliardarul Frank Timiş.
De altfel, răscumpărarea nu ar fi fost singurul motiv al răpirii românului. Atacatorii au distrus câteva utilaje și au incendiat mina.
Pentru credinciosii romano-catolici din satul Traian, comuna Săbăoani, a doua zi de Paste a fost o zi tristă, scrie mont.ro. De dimineată, oamenii urmăriseră cu sufletul la gură tot ce se publicase în ziare sau ce relatau televiziunile cu privire la Iulian Ghergut, consăteanul răpit în Burkina Faso, se pare, de teroristii grupării Al Qaida. Cu o seară înainte, slujba de la biserică îi fusese dedicată celui aflat în necaz si toti participantii la ceremonie s-au rugat pentru viata lui Iulian. Am descins în satul Traian la vremea cînd oamenii ieseau de la slujba din a doua zi de Paste si am mers la casa unde a trăit Iulian si cei trei frati ai săi, Emil, Marian si Mihăită, plecati si ei prin alte tări pentru a-si croi un viitor mai bun. Părintii acestora sînt de asemenea plecati în Italia, pentru a-si asigura o bătrînete linistită. N-am găsit pe nimeni acasă, de imobil avînd grijă acum o cumnată de a lui Iulian, dar la strigătele noastre si la bătutul în poarta de fier nu a răspuns cineva. Am apelat la oamenii pe care i-am întîlnit în cale. Fără exceptie, toti ne-au vorbit la superlativ despre Iulian. Maria Percă, cu lacrimi în ochi, tocmai venea de la biserică si a relatat că Iulian a fost coleg de scoală cu Loredana, fiica acesteia. Relatia de prietenie a fost atît de strînsă încît Iulian si sotia i-au botezat fostei colege băietelul. „Nu am văzut băiat mai cuminte si linistit decît Iulian. Un băiat respectuos, săritor, tot timpul vorbea frumos. A fost coleg cu Loredana, fata mea si i-a botezat băietelul, iar vara trecută, cînd a venit acasă, i-a adus finului un scrînciob. Mă rog pentru sănătatea lui si pentru ca Dumnezeu să-l ocrotească si să-l salveze din mîinile teroristilor. Ne uităm la toate buletinele de stiri, poate, poate, vom auzi ceva de bine”, a spus Maria Percă, vecină pe aceeasi stradă, Vasile Alecsandri, cu familia lui Iulian Ghergut. Alt sătean, Petru Percă, stia că Iulian a fost cu o lună si jumătate acasă, împreună cu sotia lui si au căutat să cumpere o casă pentru o resedintă de vară. „Iulian este un tînăr deosebit, cuminte ca o fată, respectuos, harnic. Sotia lui este din Bucuresti si au căutat o căsută linistită, cu multă verdeată în Traian. Am aflat de la televizor că a fost răpit de teroristi. Să-l ajute Dumnezeu, să-l ocrotească de rele si să revină sănătos acasă. Am văzut fel de fel de speculatii că ar fi trăit în Franta. De circa 10 ani stă cu sotia la Londra, asta o pot spune sigur”, a spus si Petru Percă. La fel de cunoscut era Iulian si la o cîrciumă din sat, unde mai venea si mai stătea de vorbă cu oamenii la o cafea. „Nu era deloc cu nasul pe sus chiar dacă a stat în Anglia si Franta. Era un băiat modest, la locul lui, respecta pe toată lumea. Ne vom ruga zi si noapte pentru el si sănătatea lui si să dea Dumnezeu să nu pătească nimic si să revină acasă la cei dragi. Dumnezeu să-l ajute!”, a precizat bărmănita de la cîrciuma din vecinătatea casei părintilor lui Lucian.
Citeşte şi Cetăţean român, luat ostatic în Burkina Faso. E căutat în Mali şi Niger. Familia a discutat cu MAE
Demersuri pentru eliberarea lui Iulian
Iulian Ghergut a fost răpit sîmbătă, 4 aprilie, de indivizi înarmati de la o mină din Burkina Faso. Directorul companiei care administrează mina a declarat autoritătilor că cinci persoane l-au răpit pe săbăonean, după ce au atacat o patrulă de securitate pe care acesta o conducea. Soferul românului si un jandarm care le asigura protectia au fost răniti. Incidentul a avut loc la santierul minier Tambao, care este administrat de Pan African Minerals, o subsidiară a companiei Timis Corporation detinute de Frank Timis, un om de afaceri cu cetătenie română si australiană, care locuieste la Londra si are investitii în petrol si minerit în Africa. În urma atacului, soferul a fost rănit la picior, iar jandarmul a suferit leziuni grave. După ce l-au răpit pe român, cei cinci indivizi s-au îndreptat spre granita cu Mali. Incidentul a avut loc după amiază, iar mai multe echipe din Burkina Faso au plecat în căutarea lui Ghergut. Nordul statului Mali este împînzit de islamisti înarmati, rebeli separatisti, dar si bande criminale, iar în trecut mai multi cetăteni străini au fost răpiti si dusi în zonele desertice, după care au fost eliberati în schimbul unor răscumpărări consistente. Însă în acest caz este luat în considerare si un alt aspect, anume că incidentul ar putea fi legat de faptul că reprezentantii firmei lui Frank Timis ar fi avut relatii tensionate cu comunitatea locală din zona minei. Atacatorii, care ar fi rebeli tuaregi afiliati la Al Qaida în Maghrebul Islamic, ar fi pregătit cu atentie atacul în urma căruia mina a fost incendiată. După ce au dat lovitura, atacatorii au fugit la bordul a trei masini Toyota. Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat în acest caz, iar presedintele României si premierul sînt tinuti la curent cu tot ce se întîmplă. În acest sens a fost activată celula de criză care analizează toate informatiile existente. De asemenea, au fost trimise instructiuni către toate misiunile diplomatice din zonă. Sotia lui Iulian s-a întîlnit cu Ministrul Afacerilor Externe în încercarea de a-l găsi si salva pe Iulian. Acesta se ocupa cu dispozituvul de securitate de la santier si s-a mai spus că ar fi fost angajat în Legiunea Străină acum ceva vreme.