JOHN VENN, prelatul care a revoluţionat ştiinţa

JOHN VENN este celebrat de Google cu un doodle animat pe 4 august. Motorul de căutare sărbătoreşte 180 de ani de la naşterea lui John Venn.
Filip Stan
03 aug. 2014, 22:14
JOHN VENN, prelatul care a revoluţionat ştiinţa

JOHN VENN (n. 4 august 1834 – d. 4 aprilie 1923) a fost un logician și filozof englez. Este celebru pentru introducerea așa-numitei diagrame Venn, utilizată în diverse domenii ca: teoria mulțimilor, teoria probabilităților, logică, statistică și informatică. Google sărbătoreşte pe 4 august 180 de ani de la naşterea lui John Venn.

John Venn s-a născut în 1834 la Hull, Yorkshire. Mama lui, Martha Sykes, originară din Swanland, în apropiere de Hull, a murit când John era fraged copil. În momentul nașterii lui John, tatăl său, Henry Venn, păstorea parohia din Drypool, lângă Hull. El provenea dintr-o familie distinsă. Tatăl său, bunicul lui John, reverendul John Venn, fusese paroh la Clapham, în sudul Londrei. El a condus așa-numita sectă Clapham, un grup de creștini evangheliști, care se întâlneau în biserica sa și propovăduiau reforma închisorilor și abolirea sclaviei și a sporturilor violente.

Henry Venn însuși a jucat un rol important în mișcarea evanghelistă, mai precis în cadrul Societății pentru Misiuni în Africa și Orient, ce fusese fondată în 1799 de clerici evangheliști ai Bisericii Anglicane și care fusese rebotezată în 1812 Societatea Misionară a Bisericii pentru Africa și Orient (Church Missionary Society for Africa and the East). Henry Venn a fost secretar al Societății începând din 1841. El s-a mutat la Highgate, lângă Londra, unde și-a continuat activitatea până la moartea sa în 1873.

JOHN VENN a primit o educație strictă. Familia îl destinase carierei clericale, conform pildei bunicului și a tatălui. După ce a învățat un timp la Școala Highgate, a fost înscris în 1853 la Colegiul Gonville and Caius din Cambridge. El l-a absolvit în 1857 și, la scurt timp după aceea, a fost ales profesor asistent la acest colegiu. El a fost hirotonisit diacon la Ely în 1858 și a devenit preot în 1859. În 1862 s-a întors la Cambridge, ca profesor de științe morale.

Principalul domeniu de interes al lui John Venn a fost logica, el devenind autorul a trei cărți cu acest subiect: The Logic of Chance („Logica aleatoare”, 1866), o introducere în teoria probabilității de frecvență, Symbolic Logic („Logica simbolică”, 1881), în care a prezentat, printre altele, diagramele care îi poartă numele, și The Principles of Empirical Logic („Principiile logicii empirice”, 1889).

În 1883 Venn a fost ales membru al Societății regale din Londra. În 1897, el a scris o carte de istorie a colegiului în care a învățat și predat, numită „Istoria biografică a Colegiului Gonville and Caius, 1349-1897″. El a început o compilație de note biografice ale studenților de la Universitatea din Cambridge, continuată mai târziu de fiul său, John Archibald Venn (1883-1958), și publicată în Cantabrigienses Alumni, în 10 volume, între 1922 și 1953.

A murit în 1923, la vârsta de 88, la Cambridge, și a fost îngropat în cimitirul din apropierea Bisericii Trumpington, astfel că astăzi se împlinesc 180 de ani de la naşterea lui John Venn.

Ce reprezintă DIAGRAMA VENN, inventată de JOHN VENN

Metoda diagramelor Venn reprezintă o modalitate de verificare a validităţii inferenţelor (imediate şi mediate) prin reprezentări grafice. Metoda in sine constă în intersectarea unui număr de cercuri, fiecare cerc reprezintă un termen al inferenţei. Doi termeni ai unei propoziţii categorice de tipul „Toţi S sunt P” – SaP, sunt reprezentaţi prin metoda diagramelor Venn prin două cercuri intersectate corespunzătoare celor 2 termeni: S şi P. Întrucât raţionamentul este de tipul SaP, sfera lui S din afara sferei lui P este vidă, şi este haşurată, partea de intersecţie dintre S şi P reprezintă întregul univers de discurs al lui S – şi implicit reprezentarea propoziţiei categorice.

În cazul inferenţelor mediate (silogismele), conform primei legi silogistice, avem 3 termeni: termenii extremi S şi P şi termenul mediu M. Reprezentarea grafica constă în intersectarea celor trei cercuri corespunzătoare termenilor. Pe această diagramă sunt reprezentate grafic, exclusiv premisele: modul silogistic corespunzător este valid dacă şi numai dacă prin reprezentarea grafică doar a premiselor a rezultat automat reprezentarea grafică a concluziei.

Asemănările şi diferenţele dintre câini şi pisici, explicate printr-o diagramă VENN


Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn a devenit celebru prin crearea diagramelor Venn, cu aplicaţii în domenii diverse, precum teoria mulțimilor, teoria probabilităților, logică, statistică și informatică. Diagramele Venn reprezintă un mod de a descrie relaţiile de incluziune şi excluziune dintre clase/ seturi.

 

UPDATE. VIDEO şi FOTO. Un avion Boeing-777 malaysian s-a prăbuşit în Ucraina. Toţi cei 298 de pasageri au murit
zoom

Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn s-a născut pe data de 4 august 1834, în Hull, Yorkshire, într-o familie de preoţi cu tradiţie.

Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. John Venn a primit o educație strictă, el fiind pregătit pentru a se dedica carierei de preot, aşa cum era tradiţia familiei. John Venn a absolvit Colegiul Gonville and Caius din Cambridge în 1857 și, la scurt timp după aceea, a fost ales profesor asistent în această instituţie.

Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. De asemenea, John Venn a fost hirotonisit ca diacon la Ely în 1858, devenind preot în 1859. În 1883 John Venn a renunţat la meseria de preot după ce şi-a dat seama că anglicanismul nu corespunde concepţiilor lui filosofice.

Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Principalul domeniu de interes al lui John Venn a fost logica, despre care a scris mai multe cărţi. Printre acestea se numără „The Logic of Chance”, „Symbolic Logic” şi „The Principles of Empirical Logic”.

 

UPDATE. VIDEO şi FOTO. Un avion Boeing-777 malaysian s-a prăbuşit în Ucraina. Toţi cei 298 de pasageri au murit
zoom

Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. John Venn a scris în 1897 o carte de istorie a colegiului în care a învăţat şi predat, numită „Istoria biografică a Colegiului Gonville and Caius, 1349 – 1897”. De asemenea, John Venn a început o compilaţie de note biografice ale studenţilor de la Universitatea din Cambridge, continuată mai târziu de fiul său, John Archibald Venn (1883 – 1958), şi publicată în Cantabrigienses Alumni, în 10 volume, între 1922 şi 1953.

Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. John Venn a murit în 1923, la vârsta de 88 de ani, la Cambridge.

Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba, prin așa-numitele doodle-uri, un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea. Pentru luni, Google propune un joculeț interactiv prin care ilustrează logica diagramelor Venn.


DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Dictatorul ahtiat după lux. Obiectele fabuloase purtate de Kim Jong Un
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici