Într-o scrisoare trimisă de Juncker vineri Ombudsmanului european şi publicată duminică, şeful Comisiei a anunţat că îi va cere oficial fostului premier portughez să ofere clarificări privind rolul pe care îl va juca la Goldman Sachs şi cum intenţionează să ajute banca americană de investiţii în privinţa Brexit.
„Pentru că implică un fost preşedinte al Comisiei”, Juncker îi cere lui Barroso “clarificări privind noile sale responsabilităţi şi termenii de referinţă ai contractului, în legătură cu care voi cere sfaturi de la Comisia Etică Ad Hoc”, a subliniat actualul şef al C.E.
O purtătoare de cuvânt a Comisiei a confirmat între timp că Juncker i-a trimis deja cererea lui Barroso, care nu a răspuns deocamdată, informează news.ro
Comisia de Etică, independentă, este formată din trei foşti oficiali UE: un fost judecător olandez de la Curtea Europeană de Justiţie, un fost europarlamentar social-democrat german şi un fost înalt oficial austriac din Comisie. Aceştia vor revizui cazul, despre care C.E. a anunţat anterior că nu pare să încalce normele de conduită, pentru că Barroso nu mai ocupă nicio funcţie în instituţiile europene de mai mult de18 luni.
De asemenea, şeful Executivului european a dat asigurări că Barroso nu va fi primit la Comisie ca fost preşedinte, ci ca simplu lobbyist, iar activitatea sa va fi trecută în registrul public.
Citeşte şi Guy Verhofstadt, desemnat negociator al Parlamentului European pentru Brexit
Pe de altă parte, oficiali şi diplomaţi UE, citaţi sub acoperirea anonimatului, au spus că Juncker şi alţi lideri europeni au fost furioşi când au aflat că Barroso a acceptat un post la o firmă a cărei reputaţie publică în Europa este extrem de nefavorabilă, dar au acceptat că C.E. nu poate face mare lucru în acest caz.
Normele UE prevăd că foştii comisari care nu se comportă cu integritate atunci când acceptă noi funcţii, după retragerea din Comisie, pot să îşi piardă dreptul la pensie.
De asemenea, Executivul european are dreptul să îi interzică unui fost comisar să se angajeze timp de 18 luni după ce se retrage din funcţie, potrivit news.ro.
Goldman Sachs a anunţat în iulie că Barroso, care a condus Comisia Europeană în perioada 2004-2014, fiind şi fost premier al Portugaliei, va fi preşedinte fără rol executiv al diviziei internaţionale a băncii americane şi va oferi consultanţă în probleme globale.
În următorii câţiva ani se va negocia accesul liber al băncilor din Londra pe piaţa din UE, alte oraşe europene, între care şi Parisul, urmând probabil să fie interesate de miile de locuri de muncă aflate în prezent în capitala britanică.