Ancheta vizează trei responsabili ai organizaţiei neguvernamentale după o operaţiune de salvare în cursul căreia membrii personalului navei Proactiva Open Arms au refuzat să-i predea pazei de coastă libiene pe migranţii salvaţi în largul coastelor Libiei.
Luni, judecătorul a făcut cunoscut că Libia ”nu este în măsură să-i reprimească pe migranţii salvaţi, respectând drepturile lor fundamentale”, şi a estimat că organizaţia a acţionat prin urmare ”în stare de necesitate”.
”Acesta nu este decât un prim pas şi o veste bună. Open Arms a fost eliberată, dar ancheta Parchetului din Catania pentru asociere cu răufăcători şi a celui din Ragusa referitoare la ajutorul pentru imigraţia clandestină continuă”, a comentat Oscar Camps, fondatorul organizaţiei neguvernamentale, pe Twitter.
Controversata operaţiune de salvare a avut loc pe 15 martie, în timp ce paza de coastă italiană i-a semnalat navei Open Arms două ambarcaţiuni în dificultate aflate la o distanţă de 73 de mile marine în largul Libiei, precizând apoi că autorităţile de la Tripoli se ocupă de coordonarea operaţiunilor, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Sute de migranţi, salvaţi de Garda de Coastă în largul coastelor Libiei
Open Arms a început să-i salveze pe migranţi, dar a refuzat apoi să-i transfere la bordul unei vedete libiene care a ajuns mai târziu. Parchetele din Catania şi Ragusa estimează că migranţii trebuiau debarcaţi în Malta, portul cel mai apropiat, şi îi reproşează organizaţiei Open Arms că a făcut totul pentru a-i duce în Italia. ONG-ul a răspuns că Malta nu acceptă decât urgenţele medicale, potrivit Agerpres.
În Spania, blocarea navei Open Arms a provocat o mişcare de sprijin sub sloganul ”Salvarea de vieţi nu este o crimă”, cu manifestaţii şi o petiţie online, care a strâns 312.000 de semnături, inclusiv pe cele ale actorilor Penelope Cruz şi Javier Bardem.