Şeful statului a mai menţionat că România se alătură campaniei demarate de Uniunea Internaţională pentru Controlul Cancerului, având ca scop „reducerea numărul de îmbolnăviri, tratarea cu succes și creșterea calității vieții a cât mai multor pacienți”.
„Astăzi marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, boala nemiloasă care curmă milioane de vieți pe întreaga planetă. La nivelul Uniunii Europene, cancerul reprezintă principala cauză de îmbolnăvire și a doua cauză de deces, iar în România sunt peste 80.000 de cazuri nou diagnosticate și mai mult de 50.000 de decese în fiecare an. Această stare de fapt trebuie combătută, în primul rând, printr-o finanțare adecvată a sistemului și o mai bună organizare. Depistarea precoce şi tratamentul corect pot duce la evitarea decesului prin cancer la un număr semnificativ de bolnavi. România se alătură campaniei demarate de Uniunea Internaţională pentru Controlul Cancerului, ale cărei principale scopuri sunt reducerea numărul de îmbolnăviri, tratarea cu succes și creșterea calității vieții a cât mai multor pacienți”, a scris Klaus Iohannis, joi, pe pagina sa de Facebook.
Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii, inițiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică.
În fiecare an, OMS centralizează datele privind cancerul în țările lumii. În 2014, în România 30.100 de bărbați și 20.200 de femei au murit de cancer. În cazul bărbaților, 27,3% au murit din cauza cancerului de plămâni sau de trahee, 11,8% au suferit de cancer de colon, 8,3% de cancer de stomac, 7,1% au avut cancer de prostată, iar 6,9% au avut cancer în zona orală (bucală).
Pentru 38,6% OMS notează „alte tipuri de cancer”. La femei, 17% au murit din cauza cancerului de sân, 12,9% din cauza celui de colon, iar 10,4% au avut cancer de plămâni sau de trahee. Alte 10,1% dintre femei au murit din cauza cancerului de col, iar 6,2% din cauza cancerului de stomac. 43,2% au murit din cauza ”altor tipuri de cancer”, scrie Agerpres.
Motivul pentru care mortalitatea este destul de ridicată în România este depistarea tardivă a maladiei. Românii nu fac controale regulate și amână sfătuirea cu medicul până în momentul în care nu mai pot suporta simptomele.
La 10 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii referitoare la declararea zilei de 4 februarie drept Ziua luptei împotriva cancerului, iar Legea 274/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 noiembrie 2015.
Potrivit Legii 274/2015 privind declararea Zilei de luptă împotriva cancerului, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile nonguvernamentale pot acorda, cu acest prilej, sprijin material și financiar pentru organizarea de evenimente dedicate creșterii nivelului de educație sanitară și a gradului de conștientizare în ceea ce privește această maladie.