În discuţiile cu premierul Georgiei, Mamuka Bakhtadze, preşedintele Iohannis şi-a exprimat aprecierea pentru calitatea relaţiilor dintre cele două state, arătând că Georgia este principalul partener comercial al ţării noastre în regiunea Caucazului de Sud şi încurajând demersurile pentru consolidarea şi diversificarea schimburilor comerciale dintre România şi Georgia, inclusiv cu fructificarea posibilităţilor de interconectare dintre cele două ţări.
Iohannis a susţinut că este important să fie valorificat potenţialul de creştere a schimburilor comerciale, inclusiv prin organizarea unor evenimente economice de tipul forumurilor de afaceri, şi a pledat pentru realizarea, cu sprijinul comunităţilor de afaceri şi al guvernelor, a legăturilor de transport direct între porturile româneşti şi cele georgiene de la Marea Neagră, segment ce poate fi integrat în rute mai ample ce leagă Europa de regiunea Caucazului şi Asiei Centrale.
„Totodată, Preşedintele României a exprimat sprijinul pentru aspiraţiile europeană şi euro-atlantică ale Georgiei. În ceea ce priveşte cooperarea cu NATO, Preşedintele Klaus Iohannis a salutat progresul Georgiei ca stat partener aspirant, apreciind că această ţară este un contributor la securitatea euro-atlantică. Totodată, Preşedintele României a manifestat sprijinul pentru dialogul politic şi cooperarea practică a Alianţei Nord-Atlantice cu Georgia, ce vizează consolidarea securităţii la Marea Neagră, subliniind contribuţia ţării noastre la aducerea în prim-planul agendei aliate a securităţii regiunii Mării Negre, inclusiv la ultimul Summit NATO din acest an„, arată Administraţia Prezidenţială.
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mamuka Bakhtadze au discutat despre situaţia din teritoriile ocupate ale regiunilor georgiene Abhazia şi Tskhinvali / Osetia de Sud, în condiţiile în care ţara noastră susţine integritatea teritorială a Georgiei.
„Prim-ministrul Georgiei a exprimat mulţumirile deosebite ale statului şi poporului georgian pentru susţinerea fermă şi continuă a ţării noastre şi a Preşedintelui României pentru aspiraţiile de integrare europeană şi euro-atlantică ale Georgiei. Premierul Mamuka Bakhtadze a fost de acord cu necesitatea de a stimula dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale inclusiv prin organizarea de forumuri de afaceri bilaterale şi a susţinut pe deplin importanţa concretizării conexiunilor peste Marea Neagră între porturile româneşti şi georgiene pentru transport de mărfuri, România având potenţialul de a deveni un veritabil hub de transport între Caucazul de Sud şi Asia Centrală, pe de o parte, şi Europa, pe de alta. Totodată, Prim-ministrul Georgiei a mulţumit României pentru contribuţia substanţială la Misiunea Uniunii Europene de Monitorizare din Georgia (EUMM), la care ţara noastră este cel mai important contributor cu personal, şi care este esenţială pentru monitorizarea situaţiei din teritoriile ocupate georgiene„, mai arată sursa citată.