Klaus Iohannis critică din nou Cabinetul Dăncilă: „Pentru actualul Guvern, performanţa în cercetare nu reprezintă o prioritate”

Preşedintele Klaus Iohannis avertizează că cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor '90 din cauza intenției Guvernului de a adopta Ordonanța privind activitatea de cercetare-dezvoltare și inovare, publicată pe site-ul Ministerului Cercetării și Inovării, potrivit unui comunicat postat pe pagina Administraţiei prezidenţiale. "Clientelismul politic riscă să primeze în fața nevoii de a asigura transparență decizională și financiară în domeniul cercetării, precum și în fața importanței de a alinia cercetarea la practicile internaționale", a avertizat şeful statului. 
Romania TV
06 aug. 2018, 11:49
Klaus Iohannis critică din nou Cabinetul Dăncilă:

„Pentru actualul Guvern, performanța în cercetare nu reprezintă o prioritate! Astfel, Ordonanța menține doar programul de finanțare NUCLEU și anulează finanțările instituționale de performanță, renunțându-se la evaluarea internațională. Mai mult, prin facilitarea acordării directe de fonduri către instituții (publice și private deopotrivă), se reduce transparența alocării fondurilor pentru proiecte individuale de cercetare, principiu-cheie în finanțarea pe bază de merit a activității de cercetare științifică.

Guvernul a redus substanțial alocarea de fonduri pentru cercetare în ultima propunere de rectificare bugetară (10% din bugetul anual al cercetării), în condițiile în care bugetul cercetării este oricum de cinci ori mai mic decât recomandarea europeană de 1% din PIB. În locul asigurării unui maxim de finanțare posibil, a unui cadru legal normativ predictibil și coerent cu modul de funcționare al activității de cercetare pe plan european, propunerea de ordonanță duce la scăderea independenței și transparenței activității de cercetare și crește riscul politizării acesteia.

Din păcate, se observă un efort susținut în ultimele luni de a decupla cercetarea de practicile din mediul științific la nivel mondial. Eforturile de eliminare a cercetătorilor și profesorilor români din diaspora, cât și străini din procesul de evaluare a proiectelor depuse în cadrul competițiilor naționale de finanțare, actualul proiect de ordonanță de guvern și recentele propuneri de rectificări bugetare, transmit un semnal grav despre starea cercetării românești, ale cărei rezultate ocupă un loc îngrijorător în rândul statelor membre ale Uniunii Europene”, susţine preşedintele Klaus Iohannis.

„Așa cum a fost deja subliniat de reprezentanți ai cercetătorilor și ai mediului universitar, proiectul conține prevederi care pun în pericol calitatea și independența cercetării din România și riscă să blocheze procesele de europenizare și internaționalizare ale acesteia, cu impact negativ asupra performanței în inovare și asupra competitivității economice și bunăstării sociale. 

Principalele efecte directe ale propunerii de ordonanță sunt: deprofesionalizarea managementului în cercetare, reducerea transparenței sau chiar dispariția alocării fondurilor pe baze competitive, așa cum o cere buna practică europeană și internațională, și creșterea riscului de politizare a finanțării cercetării în general, anulând practic un întreg proces de aliniere la buna practică internațională început în anii ’90”, avertizează preşedintele Klaus Iohannis..

Ordonanța menține direct ministerul, cu o conducere politică și fără o capacitate managerială dovedită, ca principal coordonator al programelor din Planul național, mai susţine şeful statului.

„Sunt eliminate organismele care se ocupau anterior de managementul finanțării pe bază de competiție a proiectelor de cercetare și sunt transferate o parte din atribuțiile acestora către instituții de cercetare, care sunt și beneficiare ale granturilor de cercetare. Este total neclar rolul pe care consiliile naționale de cercetare, dezvoltare și inovare îl vor mai juca. Întreg demersul de politizare a managementului cercetării va împiedica de facto și afilierea la instituții europene care grupează agențiile independente de finanțare a cercetării, cum este, de exemplu, Science Europe, și va face imposibile colaborările de tip joint-calls / joint-programmes cu agențiile independente de finanțare a cercetării, dezvoltării și inovării din alte țări”, se mai arată în comunicat.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat încă o dată că „România Educată, cu o economie bazată pe inovare și valoare adăugată, nu poate avea un viitor în condițiile în care sectorul de cercetare este sabotat constant din interese politice”. „Clientelismul politic riscă să primeze în fața nevoii de a asigura transparență decizională și financiară în domeniul cercetării, precum și în fața importanței de a alinia cercetarea la practicile internaționale”, a conzic preşedintele României.

Spynews
Nuntă după nuntă pentru Adrian Minune! După Adriana Simionescu, încă o cununie religioasă are loc în familia lăutarului iubit de toată lumea
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
De ce e bine să încălzești cana înainte să pui cafeaua în ea. Trucul pe care oricine trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Mașini interzise peste tot în România. Decizia a intrat deja în vigoare azi, la ora 11:00
Playtech.ro
Cea mai neobișnuită atracție turistică din România. Intri într-o lume fantastică, chiar pe tărâmul vrăjitoarelor
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Spynews
Bianca Drăgușanu, întâlnire de taină cu Gabi Bădălău! Au fost tare apropiați / Video
Evz.ro
Un concurent de la Insula Iubirii, declarat mort. Și abia a început emisiunea...
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă în București și în celelalte orașe
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Apar noi burse pentru elevii olimpici: Care sunt criteriile de acordare a burselor de merit și ce valoare au
Capital.ro
Se plătesc peste 200 EURO. Anunț de la Guvern: Obligatoriu trebuie să plătim
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
substantial.ro
Atac cu dronă la o fabrică din regiunea Kursk, Rusia
MediaFlux
Cât va fi PENSIA din SEPTEMBRIE! SIMONA BUCURA OPRESCU a ANUNȚAT EXACT
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?