„Ştim cu toţii că Franţa a fost un partener de nădejde al României în Primul Război Mondial. Misiunea militară condusă de generalul Berthelot a avut un rol determinant în victoriile obţinute în vara anului 1917. Frăţia de arme care s-a creat în acele împrejurări dramatice a întărit relaţiile de prietenie dintre români şi francezi. Rezultatele militare şi votul popular au trebuit consfinţite ulterior în plan diplomatic, în cadrul Conferinţei de Pace de la Paris. Aici, graniţele României Mari au fost trasate inclusiv în urma recomandărilor corecte ale geografului francez Emmanuel de Martonne. Franţa a jucat, aşadar, un rol de seamă în recunoaşterea Marii Uniri. La o sută de ani după acest moment, iată că România şi Franţa sunt tot împreună. Acesta este de altfel şi scopul vizitei mele la Paris, să mă asigur că această relaţie, care a adus atâtea satisfacţii, atât românilor, cât şi francezilor, va continua şi va deveni tot mai puternică”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, luni, la Paris, la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii româneşti.
Klaus Iohannis a precizat că, pentru aprofundarea acestei relaţii, va semna, împreună cu preşedintele Emmanuel Macron, o declaraţie politică privind Parteneriatul Strategic dintre ţările noastre.
„Când am venit pentru prima dată la Paris, în calitate de Preşedinte, în februarie 2015, am convenit cu omologul francez de atunci organizarea unui sezon cultural care să se deruleze, succesiv, în Franţa şi în România. Iată că proiectul nostru din 2015 a fost concretizat: mâine, împreună cu Preşedintele Emmanuel Macron, lansăm oficial, la Centrul Georges Pompidou, Sezonul Franţa – România. Acesta va grupa peste 400 de evenimente comune din domeniul cultural-artistic: spectacole, concerte, expoziţii. Sunteţi cu toţii bineveniţi şi vă invit să participaţi la evenimentele din cadrul Sezonului, alături de prietenii dumneavoastră francezi”, a mai spus preşedintele.
Parteneriatul strategic cu Republica Franceză a fost lansat la 4 februarie 2008, ca urmare a semnării a unei Declaraţii comune de către Preşedinţii României şi Republicii Franceze.
Parteneriatul presupune consultări permanente şi concertare în baza unui mecanism de cooperare şi schimb de informaţii, asupra principalelor dosare europene de actualitate, cu accent pe domeniile: protecţia mediului, transporturi, energie, dezvoltare regională.
În februarie 2013, Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Franceză a fost actualizat, prin semnarea, de către Prim-miniştrii celor două ţări, a unei Foi de Parcurs, document care stabileşte noi orientări, acţiuni şi proiecte comune de cooperare bilaterală, inclusiv la nivel UE, pentru perioada 2013 – 2017.