La ce sunt bune uleiurile esenţiale şi cum se folosesc în mod corect

Uleiurile esenţiale se dovedesc utile în multe domenii: stare generală bună, sănătate, menaj și gastronomie. Există o gamă largă de uleiuri, dar unele sunt mai necesare decât altele. Aceste uleiuri sunt extrase din esenţa pe care o secretă celulele anumitor plante.
Alina Costache
29 nov. 2016, 18:06
La ce sunt bune uleiurile esenţiale şi cum se folosesc în mod corect

Uleiurile esenţiale se obţin distilând în aburi tije, frunze, flori, rădăcini ori lemnul tulpinei – sau prin presare la rece, în cazul cojilor de citrice. În ambele cazuri, rezultă un lichid aromatic foarte concentrat şi bogat în principii active diverse.

Uleiurile esenţiale sunt utile mai ales pentru combaterea afecțiunilor din sezonul rece (guturai, bronşită, rinofaringită), pentru durerile muscular sau articulare, pentru problemele digestive, pentru a tonifia circulaţia. Ele pot să trateze şi să înfrumuseţeze pielea şi părul, să destindă tensiunea nervoasă, să favorizeze somnul, scrie doctorulzilei.ro.

Ele se folosesc pe cale externă sau internă şi, de preferinţă, diluate. De la 15–30 de picături în apa de baie sau în 300 ml de ulei vegetal pentru masaj, până la câteva picături într-un tratament pentru ten, în combinație cu argilă pentru o mască sau o împachetare; în puţină apă pentru o compresă, sub formă de inhalaţie, într-un pulverizator atmosferic, în apa de gură, în gargară sau chiar într-o tizană sau o linguriţă de miere. Se poate pune, de asemenea, o picătură pe un coş, pe încheieturile mâinilor sau pe tâmple, în cazul durerilor de cap sau al stării de greaţă, sau câteva picături într-o batistă pentru respirat. Se folosesc singure sau în combinaţie cu altele care le completează sau le sporesc acţiunea.

Citeşte şi Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit

Uleiurile esenţiale se găsesc în farmacie, în magazine bio, în cele naturiste şi pe internet. Țineți cont că uleiurile sunt scumpe, unele mai mult decât altele, în funcţie de raritatea materiei prime sau de cantităţile necesare pentru fabricare. Citiţi bine eticheta şi verificaţi conţinutul recipientului, ca să fiţi siguri de ceea ce aţi cumpărat. Eticheta trebuie să precizeze dacă uleiul este pur şi nealterat prin diluare cu solvenți sintetici sau prin diverse transformări. Pe cât posibil, alegeți un produs bio. Trebuie să fie menționate atât denumirea plantei în română, cât şi denumirea latinească a speciei botanice, denumire internaţională, care permite identificarea plantei folosite, indiferentde proveniență sau de producător; organul secretor distilat – unele plante furnizând mai multe uleiuri, după cum se întrebuinţează floarea, frunza sau fructul; principalele molecule biochimice care definesc calităţile uleiului, precizare foarte utilă mai cu seamă pentru persoanele alergice. Uleiurile esențiale se păstrează în recipientul lor de sticlă colorată, bine închis, la temperatura camerei şi ferit de lumină.

Uleiuri esenţiale:

Lavandă sau levănțică (Lavandula angustifola): ulei bun la toate, antiseptic, antiinflamator, relaxant; favorizează somnul, calmează durerile musculare şi articulare, cicatrizează şi regenerează pielea şi dezinfectează căile respiratorii. Se întrebuinţează ca emulsie, inhalaţie, saună facială, în apa de baie, în masaj şi în amestec cu creme sau măşti de înfrumuseţare. Se aplică în stare pură sau diluat pentru a dezinfecta un coş, o rană mică sau o arsură superficială,ori aplicat pe o înţepătură de insectă.

Citeşte şi Uleiuri esenţiale care te ajută să ştergi ridurile de pe faţă şi petele! Funcţionează mai bine decât tratamentele scumpe!

Mentă (Mentha piperita): remediu ideal pentru tulburări digestive, greţuri şi rău de transport. Calmează durerile de cap, tonifică circulaţia, eliberează căile respiratorii şi împrospătează respiraţia. Menta se foloseşte sub formă de apă de gură, inhalaţie, gargară şi masaj; câteva picături pe o bucăţică de zahăr sau respirate de pe o batistă, împotriva răului de transport, sau într-o tizană, pentru problemele digestive.

Portocală dulce (Citrus sinensis): efect relaxant. Calmează anxietatea, favorizează somnul şi ameliorează tulburările digestive. Fiind foarte dulce, se întrebuinţează atât intern, cât şi extern, şi poate chiar să aromeze unele mâncăruri şi prăjituri. Singura precauţie ce se impune când îl folosiţi la masaj este să nu vă expuneţi la soare în orele următoare, fiindcă uleiul de portocală este fotosensibilizant.Asociat cu lavanda, vă asigură un calm total.

Pin (Pinus sylvestris): antiseptic pentru căile respiratorii şi antiinflamator. Ajută la tratarea guturaiului, a tusei şi a durerii de gât, calmează durerile musculare, articulare şi reumatismale şi tonifică circulaţia. Este mai cu seamă recomandat pentru masaj, inhalaţie şi baie. Pulverizat, este foarte eficient asociat cu lavanda şi eucaliptul.

Rozmarin (Rosmarinus officinalis): tonifică circulaţia, stimulează creşterea părului, combate afec- ţiunile din anotimpul rece, este revigorat fizic şi intelectual. Se foloseşte la masaj și baie, în tratamente cosmetice, inhalaţie, gargară sau apă de gură. În doze mari poate fi toxic.

Citeşte şi Uleiuri vegetale care n-ar trebui să-ţi lipsească din casă

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Ce s-a ales, de fapt, de prima prezentatoare de la TVR. Puțini români își mai aduc aminte de ea. Cât de frumoasă era Cleo Stieber
Capital.ro
Statul plătește 719 lei de persoană. Se schimbă legea. Banii se aprobă în 5 zile
Playtech.ro
ȘOC! Familia Ciolacu, nași de cununie pentru Anda Adam. Rochia nașei a atras TOATE privirile
DailyBusiness
Anunțul momentului despre alegerile prezidențiale! Când încep consultările cu partidele la Palatul Victoria
Adevarul
Țara care ar putea dona Ucrainei opt sisteme Patriot. Cu ce arme de ultimă generație ar fi înlocuite
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Ungurii provoacă România. Mesajul care face înconjurul Europei
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Cel mai mic oraș din România este invadat de turiști. 500.000 de oameni vizitează anual perla din inima României
Playsport.ro
BREAKING NEWS: Canalul care transmitea meciurile din Liga 1 s-a ÎNCHIS ASTĂZI!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia nu s-a dezlipit de sicriu
Capital.ro
Gabi FIREA, în lacrimi! Primul anunț după tragedie: A plecat spre o lume poate mai bună
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Liderii democrați resping înlocuirea lui Joe Biden în cursa prezidențială
MediaFlux
LEGE NOUĂ pentru posesorii de CÂINI și PISICI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?