Cele circa o sută de persoane participante la manifestare declară că vor să atragă atenţia autorităţilor de la Bucureşti asupra necesităţii construirii unei autostrăzi în zonă.
Oamenii, dotaţi cu pancarte pe care au inscripţionat mesajul „Oltenia vrea autostradă”, spun că demersul lor este simbolic, dar vor ca autorităţile să înţeleagă necesitatea autostrăzii Craiova – Piteşti.
Protestul este organizat lunar, începând din aprilie.
Construcţia autostrăzii a fost promisă de guvernanţi încă din 2007. Protestatarii cred că, dacă această autostradă va fi construită, regiunea Oltenia va deveni mai atractivă pentru investitori, ceea ce va duce la creşterea numărului locurilor de muncă.
„Orice investitor care vrea să îşi dezvolte o afacere se interesează în primul rând de infrastructură. Cum drumurile sunt aşa cum sunt, iar cu trenul nu este rentabil să transporţi marfa pentru că şi acolo sunt probleme cu infrastructura, zona noastră este ocolită de investitori. Doljul este primul pe ţară la numărul de şomeri. Avem nevoie de mai multe locuri de muncă, iar pentru asta avem nevoie de autostradă. Am mulţi prieteni care, la fel ca mine, vor să trăiască, să muncească aici, nu în alte ţări. Guvernanţii ar trebui să se mai gândească şi la noi”, spune Adrian Cranta, unul dintre tinerii participanţi la protest.
În bugetul de stat pe 2016 a fost prevăzută suma de 1,5 milioane euro pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru construcţia autostăzii Craiova-Piteşti.
Licitaţia pentru „Contract de concesiune de lucrări publice privind proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea Drumului Expres / Autostrada Craiova – Piteşti, km 0+000 – km 121+185” a fost lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice în data de 9 martie 2013. Cinci consorţii s-au înscris la aceasta: Obrascon Huarte Lain SA – OHL ZS SA, China Communications Construction Company – Dogus Insaat VE Ticaret AS – Egis Projects, Spedition UMB – Tehnostrade – Vectra Service, Strabag AG – Strabag SE – Vinci Construction Grands Projects – Vinci Construction Terassament – Aktor SA – Aktor Concessions SA (denumită Via Subcarpatica) şi Impregilo SpA – Salini SpA.
Alegerea constructorului, dar şi a variantei de drum care urma să fie realizat, expres sau autostradă, trebuia decisă în urma etapei de dialog competitiv cu candidaţii preselectaţi, însă toate procedurile au fost suspendate din lipsă de fonduri.