Pentru a putea produce efecte în continuare, toate ordonanţele emise de Guvern trebuie aprobate prin lege de către Parlament, această procedură fiind obligatorie. Concret, deoarece Executivul a amânat în decembrie 2015, prin intermediul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2015, aplicarea Legii nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, parlamentarii trebuiau ori să aprobe actul normativ, ori să-l respingă.
Prima Cameră sesizată a fost Senatul, care a respins în martie ordonanța de urgență cu amânarea, însă votul decisiv a aparţinut Camerei Deputaţilor. Astfel, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 61/2015 a fost adoptat marţi, însă cu modificarea amânării. Mai exact, documentul prevede că Legea insolvenței persoanelor fizice va intra în vigoare la data de 31 octombrie, deși Executivul a stabilit data de 31 decembrie.
Conform OUG nr. 61/2015, termenul de intrare în vigoare al Legii falimentului personal a fost prorogat până la data de 31 decembrie a acestui an. Iniţial, actul normativ trebuia să intre în vigoare pe 26 decembrie 2015, însă acesta nu avea norme de aplicare la acel moment. De altfel, normele de aplicare au fost relansate în dezbatere publică în primăvară, dar încă n-au fost adoptate de Executiv.
Deoarece votul dat de Camera Deputaților a fost în calitate de For decizional, propunerea legislativă va fi transmisă curând președintelui României, pentru a fi promulgată.