Noul proiect de lege va interzice violenţa psihologică – bullying – în toate unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, scrie a1.ro. Pentru a elimina violenţa psihologică – bullying – se vor organiza sesiuni de informare, cursuri de perfecţionare, având ca scop identificarea acesteia şi aplicarea unor strategii educaţionale adecvate.
Fenomenul „bullying” este definit ca: „acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într -un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, în mod constant şi repetat, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile persoane, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale.”
Cei doi deputaţi, iniţiatorii proiectului de lege, vor ca orice formă de violență psihologică, discriminare sau hărțuire, atât în școli, cât și la locul de muncă, să fie sancţionată:
„Niciun părinte nu dorește să audă că propriul lui copil a fost amenințat, agresat verbal, exclus, hărțuit sau bătut. Nimeni nu vrea să fie insultat, denigrat la locul de muncă. Completările au chiar acest scop: să protejeze copiii sau adulții de orice fel de violență. Ele sunt rezultatul unei realități care afectează drepturi și libertăți constituționale, precum dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, libertate individuală, protecția copiilor și a tinerilor, pe scurt, drepturile omului”, spunea Petre Florin Manole, unul dintre inițiatori.