Curtea Constituţională a Românei susţine că între momentul producerii accidentului şi momentul prelevării probelor biologice poate trece şi o oră, timp în care nivelul alcoolemiei sau al substanţelor din sânge poate scădea. Astfel, şoferul să nu mai poată răspunde penal pentru fapta sa.
„Cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma „la momentul prelevarii mostrele biologice” din cuprinsul dispozitiilor art.336 alin.(1) din Codul penal este neconstitutionala”, se arata in decizia Curtii Constitutionale.
Conform art. 336 alin 1 din noul Cod Penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.
conducatorilor auto li se iau probe biologice, fie cand ajung la Institutul de Medicina Legala, fie cand soseste o ambulanta in locul unde a fost tras pe dreapta de oamenii legii.
Inainte de intrarea in vigoarea a noii legi, alcoolemia era stabilita in baza unui algoritm, calculandu-se astfel o medie. Dupa decizia luata de Curtea Constitutionala a Romaniei, articolul de lege trebuie modificat.
Autoritatile ori vor reveni la vechea metoda de calcul, ori vor stabili noi norme pentru prelevarea probelor biologice de la soferi.
Decizia CCR a intrat în vigoare la 27 ianuarie 2015.
CITEŞTE ŞI: Prăpăd pe şoselele din Capitală. Şoferi băuţi, maşini distruse şi dosare penale