În realizarea atribuțiilor ce îi revin, potrivit Legii nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, polițistul are dreptul să ne ceară să ne legitimăm și să ne afle identitatea dacă încălcăm dispozițiile legale ori sunt indicii că punem la cale sau am comis o faptă ilegală. Cam atât scrie în lege cu privire la legitimarea persoanelor de către polițiști.
Într-un viitor apropiat, reglementarea s-ar putea îmbogăți cu câteva prevederi pe acest subiect și care se regăsesc acum într-un Proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Actul a fost adoptat joi de Executiv și pentru a se aplica trebuie să treacă de parlamentari, de șeful statului și să fie publicat în Monitorul Oficial.
Mai exact, proiectul enumeră când anume va putea polițistul să legitimeze și să stabilească identitatea unei persoane:
Desigur, polițistul va cere persoanei un act de identitate, în primul rând. „Atunci când persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identității se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declarațiilor acesteia, precum şi a verificărilor poliţistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces”, scrie în proiectul de lege.
Citeşte mai multe pe avocatnet.ro