Studii farmacologice au scos la iveală că leuşteanul, nelipsit în ciorbele româneşti, este mai degrabă o plantă medicinală decât zarzavat.
Principiile active pe care le contine au o puternica actiune terapeutica asupra aparatului respirator, a aparatului reno-urinar, asupra sistemului endocrin si a celui imunitar. Este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci cand este consumat sistematic ca aliment, putand deveni la nevoie – atunci cand este dozat corespunzator – si un remediu eficient intr-o multitudine de boli, scrie formula-as.ro.
Citeşte şi Miracolul din pătrunjel. Beneficii şi întrebuinţări
Consumul a minim 20 de grame pe zi de leuştean are un efect diuretic, antispastic. De asemenea, consumul a 1-2 frunze proaspete de leuştean înainte şi după masă stimulează secreţia de sucuri gastrice şi eliberează bila din colecist.
Dacă mestecaţi leuştean proaspăt, câte 10-25 de grame pe zi, vă puteţi îmbunătăţi şi circulaţia periferică, deoarece ajută la îmbunătăţeşte irigarea cu sânge a unor zone ale corpului.
Efectele incredibile ale MĂRARULUI: combate cancerul, opreşte sughiţul şi chiar creşte natural sânii
Leuşteanul este extrem de util şi ca tratament extern, respectiv frunzele proaspete măcinate elimină petele de pe piele, reduce reacţiile alergice de la nivelul pielii şi reduce mirosul neplăcut al transpiraţiei.
Precauţii! Leuşteanul nu se foloseşte în perioada sarcinii şi se foloseşte în cantităţi moderate, de maximum 3 grame pe zi de frunze proaspete, în timpul alăptării.