De asemenea, absolvenţii se pot înscrie la examenul de definitivat chiar dacă au depăşit vechimea prevăzută de lege.
„Candidaţii care depăşesc vechimea prevăzută de lege pentru înscrierea la examenul naţional de definitivare în învăţământ din cauza restricţionării accesului la examen ca urmare a faptului că specializările/programele de studii absolvite nu au fost acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu în baza unei hotărâri a Guvernului la data înscrierii la facultate se pot înscrie la examen începând cu sesiunea 2016. În această situaţie, în în calculul vechimii efective la catedră în condiţiile prevăzute la art. 11 alin (1) şi (2) din Metodlogia de organizare şi defăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4.802/2014, nu se include perioada în care accesul la examen a fost restricţionat”, se arată în documentul publicat vineri în Monitorul Oficial.
Ministerul Educaţiei propune AMENZI URIAŞE pentru universităţile care înscriu mai mulţi studenţi
„Candidatii care au inceput activitatea didactica in sistemul de invatamant preuniversitar anterior anului scolar 2012-2013 se pot prezenta la examen in 3 sesiuni, in cel mult 5 ani de la finalizarea stagiului, fara a depasi 7 ani de predare efectiva la catedra, cu statut de cadru didactic calificat. (2) Candidatii care desfasoara activitate didactica in sistemul de invatamant preuniversitar incepand cu anul scolar 2012-2013 se pot prezenta la examen dupa efectuarea stagiului minim prevazut la art. 9 alin. (1) lit. c) in 3 sesiuni, in cel mult 5 ani de la inceperea primului stagiu”, se precizează în metodologie.
Totodată, documentul stabileşte că modificarea notelor obţinute la contestaţii va fi mai dificilă. Astfel, dacă diferenţa dintre nota finală acordată de comisia de soluţionare a contestaţiilor şi nota finală de la evaluarea iniţială este mai mare de 0,5 puncte, dar mai mică sau egală cu un punct, rămâne definitivă nota obţinută în urma contestaţiei. Totuşi, dacă diferenţa este mai mare de un punct, lucrarea este corectată de o a treia comisie formată din evaluatorii de la primele două comisii, iar rezultatul acestei ultime corectări este definitiv şi reprezintă nota finală acordată de comisia de soluţionare a contestaţiilor.
La finaul lunii august, Guvernul a emis o ordonanţă prin care absolvenţii beneficiază de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate. Actul normativ prevede şi sancţiuni viitoare pentru instituţiile de învăţământ care şcolarizează fără autorizare.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara că studenţii înmatriculaţi înainte de anul 2011, care au urmat cursuri neautorizate, vor primi diplome de studii recunoscute. Oficialul a precizat că în această situaţie se află 18.000 de tineri care au urmat „de bună credinţă” cursurile unor prestigioase universităţi publice din România.
„Este vorba despre universităţi acreditate din România care au şcolarizat în condiţii care nu au fost pe deplin conforme. Universităţile au acţionat în patru moduri: au şcolarizat peste capacitatea maximă de scolarizare; au şcolarizat la o formă de învăţământ care nu a beneficiat de acreditare (de exemplu, au avut acreditare pentru cursuri de zi şi au şcolarizat şi la forma de învăţămant ID sau FR); au avut acreditare pentru o anumită limbă şi au şcolarizat într-o altă limbă; au avut acreditare pentru o anumită locaţie geografică şi au şcolarizat în alte locaţii geografice”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
OUG: Diplomele absolvenţilor unor forme de studii neautorizate vor fi recunoscute