„Liderii UE28 s-au pus de acord asupra concluziilor summitului, inclusiv migraţia„, a anunţat pe Twitter preşedintele Consiliului European Donald Tusk la ora locală 4.40 (5.30, ora României), după negocieri-maraton care au început joi seara.
Detaliile acordului nu au fost precizate imediat.
”Cooperarea europeană este cea care a învins”, s-a felicitat imediat preşedintele francez Emmanuel Macron în faţa presei, apreciind că ”solidaritatea pe care o datorăm ţărilor de primă intrare a fost pusă în act”.
Este ”un foarte bun compromis”, şi-a exprimat satisfacţia premierul polonez Mateusz Morawiecki. ”Există declaraţii despre relocalizări (repartizarea solicitanţilor de azil) pe o bază voluntară şi ele sunt bazate pe consens”, a adăugat el.
”Italia nu mai este singură”, şi-a exprimat bucuria şeful Guvernului populist şi de extremă dreapta italian Giuseppe Conte, care a exercitat presiuni asupra partenerilor săi europeni. El a blocat adoptarea unei prime salve de concluzii cu privire la Apărare şi comerţ, înainte să înceapă dezbaterile pe tema migraţiei. Conte a salutat în special faptul că acordul prevede „o abordare integrată, aşa cum ceruserăm” cu o „Europa mai responsabilă şi mai solidară”. „A fost negociere îndelungată„, dar „noi suntem satisfăcuţi„, a afirmat el în faţa jurnaliştilor.
Negocieri s-au angajat după aceea, pe baza unor propuneri pregătite de Conte împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit unor surse diplomatice.
Aceste tensiuni la Consiliul European de la Bruxelles au punctat două săptămâni de conflct diplomatic în centrul căruia s-au aflat nave ONG de transport de migranţi salvaţi pe Marea Mediterană cărora Roma le-a refuzat acostarea.
Summitul a avut loc de asemenea pe fondul fragilităţii fără precedent a cancelarului german Angela Merkel, a cărei autoritate este sfidată în problema migraţiei de către aliaţii săi din cadrul CSU, aripa dreaptă a coaliţiei sale de guvernare.