Victor Ponta vorbeşte despre DEMISIE: Nu plec de la Guvern câtă vreme am susţinerea coaliţiei VIDEO

Premierul Victor Ponta a fost prezent, luni seară, la România TV. Şeful Guvernului a vorbit în premieră despre legea salarizării, noul Cod Fiscal şi despre situaţia Partidului Social-Democrat. Totodată, prim-ministrul a elucidat şi speculaţiile din presă privind demisia sa.
Iulian Tudor
10 aug. 2015, 06:51
Victor Ponta vorbeşte despre DEMISIE: Nu plec de la Guvern câtă vreme am susţinerea coaliţiei VIDEO

Victor Ponta a acordat primul interviu după întoarcerea din concediu şi a ţinut să sublinieze că nu intenţionează să demisioneze din funcţia de prim ministru. „Cine a zis că îmi dau demisia? Am spus de 100 de ori că dacă nu mai am sprijinul coaliţiei normal că mă retrag. Politica e politică. Sută la sută mă bazez pe familie. Azi m-am văzut cu Gabi Oprea, cu Daniel Constantin. Gabriel Oprea şi-a îndeplinit îndatoririle foarte bine, dar a zis el că nu vrea premier”, a explicat Victor Ponta.

Iată cele mai importante declaraţii:

Demisia nu este o chestie personală, că m-am supărat eu şi am plecat. Funcţia pe care o ocup nu am moştenit-o pe persoană fizică, ci 5 milioane de oameni au votat USL şi majoritatea parlmentară PSD UNPR şi ALDE m-au susţinut în toată perioada asta. Dacă nu mă mai susţine coaliţia de guvernare, atunci sigur că plec.

Din prima zi, 7 mai 2012, am simţit presiune, ziarele scriau că urma să fiu demis. Funcţia de prim ministru, nefiind una cu mandat fix, este cea mai atacată pentru că e funcţia din care poţi să faci cel mai mult pentru oameni. Eu am un mandat, vreau să fac tot ce am promis în 2012. De deciziile guvernului depinde viaţa a 20 de milioane de români, de la nou născut până la cel mai în vârstă.

Toate discuţiile şi declaraţiile lui Liviu Dragnea au fost stabilite cu mine, ne-am şi auzit în vacanţă. Eu am stabilit în statutul PSD ca miniştrii PSD să se prezinte la BPN, pentru că ei au un suport politic, nu au venit cu funcţia de acasă.

Când am decis să renunţ la şefia PSD am explicat decizia şi cred că toată lumea a înţeles. Nu am renunţat uşor, cinci ani şi jumătate sunt mulţi. Nu pot să compar la care funcţie ţin mai mult, probabil sentimental ţin mai mult la cea de preşedinte PSD. Nu se poate spune că mă agăţ de funcţie, pentru că am spus din prima că sunt gata să renunţ, coaliţia a spus nu. I-am spus şi domnului Iohannis că dacă numeşte prim ministru tot de la coaliţie, renunţ. A spus nu.

Era mai simplu, că acum nu se mai cheltuiau atâţia bani cu supravegherea mea în vacanţă.

Nu mi-e teamă că mă vinde Liviu Dragnea. O agenţie privată din America m-a supravegheat, plătită de un site din România. E dreptul lor să o facă, aşa cum e dreptul meu să merg în vacanţă cu familia.

Despre trădarea invocată de Liviu Dragnea: Să vă lămurească Liviu Dragnea. Se întoarce din vacanţă zilele următoare. Are şi el dreptul la vacanţă.

Unde am mers eu în vacanţă e mai ieftin de cât la Mamaia. Am vrut să mergem cu familia, să ne trăim viaţa, asta e, cu firme după noi care să ne facă poze. Mi-am asumat răspunderea. Am avut avantaje din funcţia de prim ministru: maşina, biroul, vila RAAPPS de la Neptun sau de la Sinaia. Sunt şi dezavantaje, e normal. De câte ori plec în străinătate apar fotografii de genul acesta. Sunt banii unui site privat de ştiri, dacă îi au e treaba lor.

Despre problemele cu justiţia şi strategia în faţa asaltului procurorilor

Conform Constituţiei nu pot fi suspendat.

Cei din PNL au spus că Ponta va fi dat jos de DNA.

O să mă duc în faţa judecătorului, procurorul spune părerea lui, eu o spun pe a mea, am depus toate documentele, mi s-a aprobat expertiza. A fost ideal că am cerut expertiza acum, nu în instanţă. Toată lumea a depus documente care spun că Ponta ca avocat a primit un an şi jumătate 180.000 de lei, din care 32.000 de lei impozit pe profit şi 27.000 de lei TVA, bani care s-au plătit. Eu chiar am plătit absolut toate taxele, iar documentele sunt depuse la expertiză.

„Am îndeplinit toate promisiunile făcute în 2012

În 2012, programul USL a avut trei puncte sociale şi trei economice. Revenirea la salarii şi pensii, indexarea anuală la pensii, conform legii şi salariul minim pe economie la 1100 de lei. PNL a zis CAS 5%, reducere, impozitul pe profitul reinvestit, condiţie extraordinară a lui Dan Voiculescu, şi TVA 19%. Cele sociale s-au făcut, doar salariul minim este 1050, iar de la 1 ianuarie 2016 va fi 1200. Din cele economice s-au rezolvat CAS şi impozitul pe profitul reinvestit, mai rămâne reducerea TVA, care o să fie de la 1 septembrie.

De aceea ne-a dat lumea votul. S-ar putea să fie primul guvern din ultimii 25 de ani care are 6 promisiuni şi le îndeplineşte pe toate.

Am făcut politici economice care au adus României creştere economică.

Ce aduce noul Cod fiscal şi cum poate fi susţinută reducerea TVA

Dacă se întoarce Codul Fiscal din Parlament cu TVA 21% nu îl aplicăm. Noi am propus iniţial 20%, dar PNL a zis că vrea 19%. Noi am zis bine. Aşa că dacă vine cu 20%, îl aplicăm.

În noul Cod fiscal sunt trei puncte cu impact bugetar: TVA, taxa pe stâlp şi impozitul pe dividente. Un punct de TVA – despre care liberalii nu ştiu niciunul cât este, dar au vrut 19% – este 1,8 miliarde RON. Ori cinci – 9 miliarde RON. Taxa pe construcţie am redus-o de la 1,5% la 1% şi este 1 miliard de lei, impozitul pe dividende este 1,3 miliarde.

În primele şase luni din 2015 am avut 116 miliarde încasări la buget, faţă de 106 mld încasări în 2014. Teoretic, până la sfârşitul anului ar trebui să avem plus 20 de miliarde încasări. Nu vorbesc şi de cheltuieli, care au scăzut şi ele.

Am redus TVA de la 24% la 9% în iunie la alimente. În iunie 2015 am avut plus 60 de milioane de lei la TVA, faţă de aceeaşi lună din 2014.

Din TVA, prin activitatea ANAF Antifraudă, care a contat foarte mult şi a avut succes, pe primele şase luni avem 1 miliard de euro în plus faţă de primul semestru din 2014.

Când faci o scădere semnificativă, poţi să te duci să obţii de la oameni să plătească şi să scoţi de la oameni economia gri.

După reducerea CAS avem încasări mai mari la buget, că oamenii nu mai sunt plătiţi la negru.

Avem creştere economică 3% pentru că avem un sistem fiscal mai bun decât în Europa de Vest. Şi trebuie să-l ţinem în continuare acest procent. Şi asta înseamnă sistem fiscal mai bun decât media europeană, ca să vină investitorii în România şi un sistem antifraudă care funcţionează din ce în ce mai bine. Toată lumea a înţeles şi a susţinut aceste lucruri, şi Comisiile de buget finanţe şi de la Senat, şi de la Cameră.

De ce a dat domnul Iohannis Codul fiscal înapoi? Că a zis că dacă face tot Ponta, PNL când vine ce mai face? Asta nu e gândire naţională, e gândire de şef de partid.

La consultări o să meargă domnii Teodorovici şi Nicolicea şi vor prezenta din nou toate acestea. Noi suntem într-o situaţie de Caragiale: Au votat ceva şi acum vor consultări. Seamănă cu atunci când venise bileţelul cu Agamiţă Dandanache şi ei voiau să-l pună pe Caţavencu. Iar acum Gorghiu şi Blaga nu mai ştiu cu cine votează.

Competitivitatea poate aduce investitori în România şi implicit creştere economică. Am redus TVA la alimente la 9% şi acum vin ungurii la noi să cumpere, cum cumpăram noi de la ei înainte. De aia sunt supăraţi acum că nu facem noi destule drumuri.

Există varianta ca în sesiunea extraordinară a parlamentului, există posibilitatea ca – cu exepţia PNL, care e in program de dresaj, cu domnul Iohannis în rol de dresor – ceilalţi să nu se facă de râs şi să voteze pentru.

Dublarea alocaţiilor, cea a pensiilor pentru veterani, indemnizaţiile pentru militari au fost decizii foarte bune, iar domnul Iohannis le-a promulgat fără nicio altă analiză.

Despre salariile demnitarilor şi ale masei bugetarilor

Mi se pare de porc să taci din gură două săptămâni ca să nu-l superi pe domnul Iohannis şi apoi să vii să spui că votezi contra în Parlament.

Când am vorbit cu Gabi Oprea, mi-am exprimat poziţia că e bine ca demnitarii să aibă salarii mari. Dar am refuzat să semnez, pentru că am susţinut că trebuiau mărite salariile odată cu ale celorlalţi bugetari. El a spus că şi-o asumă, dar i-am spus că dacă se aşteaptă ca din partea cealaltă să fie fair-play, va fi dezamăgit.

Preşedintele ICCJ şi judecătorii în general trebuie să aibă salarii mari. Acele cifre nu au fost inventate de cineva, ci s-a mers pe un principiu. Anume ca şeful puterii judecătoreşti, cel al puterii legislative şi cel al puterii executive să fie egali.

Discuţia este de fapt la marea masă. Dacă nu se aprobă codul fiscal, nu vom avea noua lege a salarizării. Pentru că sunt strâns legate între ele. Pentru că întâi trebuie să aduci bani la buget şi abia apoi să dai. Din 2012 până azi şi sper că şi în 2016, eu sunt cel care am aplicat legea prin care toate pensiile din România au fost indexate cu acelaşi coeficient. Am fost cel care a trimis în parlament legea cu întoarcerea la grupele I şi II de muncă, pe cea cu pensiile militarilor. Nu am făcut lucrurile astea pentru palmares.

Dacă va veni o nouă criză mondială, vom fi mai bine pregătiţi dacă avem o economie în care se investeşte. N-o să vină criza mondială pentru că scădem noi TVA.

Creşterile salariale la bugetari se vor face în trepte, e nevoie de o perioadă de tranziţie. Nu vor creşte spectaculos de la 1 ianuarie 2016. Dar va fi o regulă şi oamenii vor şti la ce să se aştepte.

În toată această poveste, PNL este cel mai penibil.

Când am azit de CSAT după plecarea mea, m-a bufnit râsul. Este un plagiat după Băsescu. Când m-am urcat în avion, a convocat CSAT, exact cum a făcut Băsescu. M-au sunat Gabi Oprea, ministrul de Externe. Le-am spus să se ducă. Nu mi se pare funny să-l copiezi pe Băsescu, mi se pare o copilărie.

O să vină şi Blejnar înapoi, şi Duţă. Cine era prim ministru când era Blejnar la ANAF? Predoiu. Sunt pe mână. Depinde de poporul român dacă se vor întoarce ei să golească ce strângem noi acum la buget.

Nu mai candidez la şefia PSD la viitorul congres. Îl văd preşedinte de partid pe Liviu Dragnea. Dar să vină din vacanţă şi vă spune el. Nu pot să spun că nu o să mai candidez niciodată, dar anul acesta sigur nu.

Cred că scap de o nouă intervenţie chirurgicală. Eu aşa sper. Am făcut bine recuperarea şi cred că scap. Mulţumesc lui Dumnezeu, suntem o familie care pe medie stăm foarte bine.

Vreau să le spun românilor că în 2010 şi 2011 am fost într-o prăpastie economică şi că acum suntem pe o direcţie bună, care trebuie păstrată.

Întrebat dacă pleacă de la guvernare dacă celelalte partide din coaliţia guvernamentală cad la pace cu PNL pentru reducerea TVA la doar 21%, Ponta a spus doar că se va discuta la momentul respectiv.

Premierul Victor Ponta s-a întors duminică în România, după o vacanță petrecută în străinătate împreună cu familia. Acesta este așteptat luni la Palatul Victoria, au declarat surse guvernamentale pentru Agerpres.

Citeşte şi: Premierul Victor Ponta s-a întors din concediu

Premierul Victor Ponta a sosit în ţară în cursul zilei de duminică, după ce a petrecut un concediu peste ocean, în America, alături de soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu şi cei doi copii.

Prim-ministrul a fost văzut îmbarcându-se în 1 august pe vasul Oasis în portul Everglades din Fort Lauderdale, alături de soţia sa şi de cei doi copii.

Începând de luni, premierul îşi reia activitatea de premier şi este nevoit să răspundă la tot felul de speculaţii privind gândurile la demisie, potrivit România TV.

Citeşte şi Victor Ponta pleacă în vacanţă: Nu plec în Turcia, ci în concediu de odihnă, cu familia VIDEO

De asemenea, mai sunt problemele juridice şi de sănătate, dat fiind faptul că Victor Ponta trebuie să afle dacă va mai fi nevoie de o intervenţie la genunchiul stâng.

Vezi şi Prima imagine cu premierul din vacanţă

Premierul Victor Ponta a precizat, săptămâna trecută, la România TV că este posibil să plece în Turcia pentru câteva zile, pentru o nouă intervenţie chirurgicală la genunchi, situaţie în care Gabriel Oprea va fi, din nou, premier interimar.
 

DailyBusiness
Moneda de 50 de bani care face furori printre colecționari! Cât poate valora dacă îndeplinește o condiție rară
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Acuzații șocante lansate de Adriana Bahmuțeanu: „I-a fost tăiat un deget lui Prigoană pentru a putea fi deschis seiful cu arme și bani!“
Fanatik.ro
El este singurul român care știe cum se câștigă la Loto. A bifat câștiguri pe bandă rulantă, iar multe loterii au schimbat legile tocmai din cauza lui
Capital.ro
Rusia e în doliu. Toată țara e în lacrimi. A murit brusc
Playtech.ro
Cum a arătat rochia de mireasă a Danielei Iliescu. Toți și-au dat coate când au văzut-o!
DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Adevarul
Pățaniile unor tineri care au refuzat să dea „atenții” și cadouri. „E evident că noi suntem ăia tâmpiți picați din cer în țara asta”
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Ce se întâmplă la Lidl, săptămâna aceasta
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
Culiță Sterp și Daniela s-au căsătorit! Cei doi vor deveni părinți pentru a doua oară
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Testamentul Monicăi Tatoiu. Ce se întâmplă după moartea femeii de afaceri
StirileBZI
Cât curent electric consumă frigiderul: Ai să rămâi surprins cât te costă în fiecare lună!
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
substantial.ro
Zeci de percheziții DIICOT în orașe din România pentru combaterea traficului de droguri în școli
MediaFlux
Se DAU DOUĂ PENSII în DECEMBRIE! SENIORII care vor BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a trimis Olguța Târgul de Crăciun de la Craiova la Brașov