„Nu văd niciun motiv să demisionez atâta timp cât am susţinerea coaliţiei de guvernare, atâta timp cât cred că în cele trei luni am avut rezultate bune. Nu văd niciun motiv ca să-mi depun demisia. Nu mă afectează retragerea încrederii, dar e un gest și o declarație care nu își aveau locul acum, cred că acest mod de lucru poate duce la o slăbire a încrederii pe plan extern, şi cred că acest lucru nu trebuia făcut. Dincolo de interesele personale, supărări, dincolo de frustrări, trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, iar toate ţările trebuie să vadă în România o ţară stabilă în care pot să investească, în care să vină cu încredere şi care să fie un partener de încredere pentru orice stat”, a precizat Viorica Dăncilă, la România TV.
Viorica Dăncilă susţine că a refuzat să se prezinte la Cotroceni la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că tonul pe care şeful statului l-a folosit a fost unul nepotrivit.
„M-au jignit aprecierile peiorative ale preşedintelui, dar nu numai ce a spus preşedintele în această zi. Şi înainte, aprecierile preşedintelui, modul de exprimare al preşedintelui m-au jignit, şi acesta a fost şi motivul pentru care astăzi nu am mers la Cotroceni. Am încercat să comunic direct cu președintele. Aşa cum am spus încă de la învestirea mea, am încercat să păstrez echilibrul, să am o bună cooperare interinstituţională. Am sunat azi pentru a-i comunica preşedintelui, să am o discuţie cu dânsul. Mi s-a spus că este într-o întâlnire şi că nu poate răspunde şi că această întrunire va dura până la ora 11. Atunci am comunicat că nu o să mă prezint la Cotroceni astăzi la întâlnire. Am sperat ca preşedintele să sune şi să discutăm acest aspect, dar reacţia preşedintelui a fost o reacţie publică pe care am văzut-o cu toţii”, a explicat primul-ministru.
Cu privire la întâlnirea pe care ar fi trebuit să o aibă astăzi cu Klaus Iohannis, Dăncilă a spus că preşedintele a chemat-o „să o certe ca pe un elev”.
„Voi merge mai departe. Preşedintele nu are atribuţii în a demite un prim-ministru. (…) Dacă domnul preşedinte nu mai poate coopera cu Guvernul, acest lucru este un lucru extrem de grav (…) Eu cred că domnul preşedinte trebuie să se mai gândească”, a mai spus Dăncilă.
Dăncilă a declarat că atât ea, în calitate de prim-ministru, cât şi Ministerul Afacerilor Externe şi Guvernul României au procedat corect în privinţa subiectului privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
„Eu consider că, atât eu, cât şi Ministerul de Externe, Guvernul României, a procedat corect. Noi nu am vorbit că mutăm ambasada României în Ierusalim mâine. Noi am lansat o platformă în care să consultăm toate instituţiile „, a spus premierul, întrebată dacă nu ar fi fost de preferat ca situaţia privind mutarea ambasadei României din Israel să fie tranşată la nivel intern.
Întrebată dacă aceste elemente sunt conţinute în memorandumul aprobat în Guvern, premierul a spus: „Exact, exact”.
„Deci, noi nu puteam să vorbim dinainte cu preşedintele până nu lansam această platformă de discuţii. Urma să discutăm cu toate instituţiile, să discutăm cu preşedintele României, să discutăm cu celelalte instituţii să avem argumente pro şi contra, dar e important ca acest memoriu să fie adoptat prima dată în Guvern”, a mai declarat Viorica Dăncilă.
Primul-ministru a susţinut că nu avea nevoie de mandatul preşedintelui pentru vizita în Israel, deoarece întâlnirile pe care le-a avut au fost pe teme de dezvoltare economică.
„Din păcate, domnul preşedinte nu a înţeles acest lucru, nu a înţeles că nu aveam nevoie de mandat, am fost în Israel pentru a avea anumite acorduri pe dezvoltare economică între România şi Israel. Întâlnirea cu prim-ministrul israelian s-a desfăşurat mai mult axată pe componenta economică. Am vorbit despre investiţii, spitale, medicină, telemedicină şi despre o şedinţă de guvern comună care va avea loc, sperăm noi, în luna iulie a acestui an. Deci, eu am fost acolo pentru a aduce o plusvaloare, pentru a crea anumite lucruri, anumite investiţii pentru România, şi nicidecum pentru interese personale, aşa cum a lăsat să se înţeleagă domnul preşedinte”, a subliniat premierul.
Interviul este acordat în contextul unui conflict politic dintre preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă într-o declaraţie de presă în care a criticat ultimele poziţii ale primului ministru. Şeful statului a declarat că retrage încrederea acordată premierului în condiţiile în care, în opinia lui, Viorica Dăncilă nu respectă principiul colaborării loiale între instituţiile statului, potrivit Constituţiei. Klaus Iohannis a făcut trimitere la memorandumul secret adoptat în guvern privind mutarea ambasadei României la Ierusalim şi la refuzul premierului de dialog pe această temă.