1. Lion City (China)
Situat în lacul artificial Qiandao, Lion City a avut aproximativ 290.000 locuitori, pe durata a mai bine de 1.300 de ani. Astăzi se află la o adâncime de 26 de metri, iar ruinele sale, descoperite în anul 2001, s-au conservat foarte bine. De remarcat că în secolele 7 şi 8, Lion City a fost unul dintre centrele economice şi culturale majore ale Chinei.
2. Heracleion (Egipt)
Din cauza cutremurelor, Heracleion s-a scufundat undeva prin secolele 7 sau 6 î.e.n. Ruinele orașului au fost reperate și descoperite în anul 2001 de către arheologul francez Franck Goddio. Oraşul scufundat se află pe coasta mediteraneană a Egiptului, lângă actuala localitate Aboukir.
3. Canope (Egipt)
Descoperit, de asemenea, de Franck Goddio şi echipa sa, oraşul Canope este celebru pentru magnificele ruine ale templului lui Serapis, zeul vindecător și zeu al morților la egipteni. Legenda spune că a fost fondat de spartani, dar în secolul al 4-lea aici s-a aflat şi o mănăstire creştină, cu puţin timp înainte ca marea să îşi revendice drepturile asupra oraşului.
4. Pavlopetri (Grecia)
Oraş portuar din Epoca Bronzului, Pavlopetri se află la aproximativ 4 metri adâncime, în extremitatea sud-estică a Peloponesului. Este o construcţie destul de modernă, cu străzi bine definite, clădiri şi morminte din perioada miceniană. Se pare că Pavlopetri a fost abandonat în sec. al 8-lea î.e.n, din cauza mării care a avansat treptat şi a început să înghită părţi bune ale oraşului.
5. Yonaguni-jima (Japonia)
Descoperite în 1985, de un scufundător, ruinele oraşului Yonaguni se află în arhipelagul japonez Ryukyu. Deşi au trecut aproape trei decenii de la descoperirea sa, cercetătorii nu au reuşit încă să se pună de acord cu privire la originea acestui oraş submarin. Între ruine se distinge o construcţie piramidală ce are o lungime de 75 metri şi o înălţime de 25 metri şi seamănă izbitor cu ziguratele babiloniene.
6. Port-Royal (Jamaica)
Sediu al guvernoratului britanic din Jamaica şi principalul port al insulei în secolul al XVII-lea, Port Royal a cunoscut o perioadă înfloritoare în epoca piraţilor şi corsarilor. Un puternic cutremur care s-a produs pe data de 7 iunie 1692 a dus la scufundarea a două treimi din oraş, iar de atunci mulţi scafandri s-au aventurat în adâncuri pentru a căuta comorile piraţilor.
7. Baïes (Italia)
Bogată staţiune balneară a Romei Antice, oraşul Baïes este astăzi în mare parte sub ape din cauza cutremurelor succesive, care în timp au provocat numeroase alunecări de teren. Cei care se scufundă în Golful Napoli pot admira multe vestigii arheologice, cum ar fi statui ce datează din sec. I î.e..n, mozaicuri sau diverse obiecte care au aparţinut locuitorilor oraşului.
8. Atlit-Yam (Israel)
Datat între anii 6.900-6.300 î.Ch., oraşul Atlit Yam se află la o adâncime de 8 metri şi se întinde pe o suprafaţă de 20 km pătraţi. Locuit timp de şapte secole, oraşul se pare că ar fi fost scufundat în urma unui tsunami declanşat de o erupţie a vulcanului Etna.