Locuitorii unor sate din Alba, terorizați de urși: ”Dorm cu vacile în grajd de frică să nu fie omorâte!”

Întreaga comunitate de la Poșaga, o comună formată din 7 sate din județul Alba, este terorizată de circa două săptămâni de urși. Fermierii spun că se tem pentru siguranța lor și a animalelor. ”Dorm cu vacile în grajd de frică. (...) Nu aș vreau personal să ajung să fiu despăgubit pentru că nu mă încălzește cu nimic”, spune un localnic.

20 iun. 2023, 15:55
Locuitorii unor sate din Alba, terorizați de urși: ”Dorm cu vacile în grajd de frică să nu fie omorâte!”

Teroare în comuna Poșaga, județul Alba. Fermierii se plâng pentru că de circa două săptămâni în regiune au apărut de nicăieri mai mulți urși care au ajuns chiar pe drumul comunal și pe pășunile din zonă. Autoritățile trimit aproape zilnic mesaje de alertare, dar crescătorii cer măsuri concrete.

”Primim nenumărate mesaje de avertizare RO-Alert dar nu ne încălzește cu nimic pentru că noi chiar nu putem să ne adăpostim și animalele ce facem cu ele, le lăsăm ursului? Oricine a crescut măcar o dată animale știe cu nu poate face asta. Aici la noi în zonă se merge în totalitate la pășunat, nimeni nu ține animalele închise, pe stabulație. Și atunci fiecare crescător are porțiunea lui de pășune și își vede de vacile lui. Nu procedăm ca în alte părți să le ducem la comun să avem un îngrijitor plătit, pentru că la noi este pământul este particular și împărțit pe bucăți mici adică un crescător merge cu vacile pe un deal, un altul mai departe și tot așa. Spre exemplu noi ce din satul Poșaga mergem pe cinci dealuri separate cu ele așa că fiecare trebuie să își vadă de animale și este direct responsabil de ce se întâmplă”, a spus Iulian Pitea pentru AGROINTEL.RO.

Citește și: Ce trebuie să faci atunci când te întâlnești cu ursul. Sfaturi utile pentru drumeție

Fermierul spune că are suspiciunea că urșii au fost relocați.

”Eu mă gândesc, presupun, nu am dovezi, și așa crede cam tot satul, că ar fi relocați aici. Pentru că au apărut deodată patru urși într-un singur loc, la 5 kilometri de mine, au apărut alți doi pe alt deal aici aproape și au mâncat în zonă un taur ziua la amiaza mare. De asemenea au apărut alți doi urși altă parte a satului au fost văzuți că mergeau pur și simplu pe drum. Deci o mulțime de întâmplări”, a mai spus fermierul.

Citește și: Un urs a fost filmat în timp ce ieșea dintr-o curte cu un miel în gură. Fiara se afla pe o stradă plină de copii, în toiul zilei

”La noi în zonă nu au fost niciodată așa situații să vină ursul direct pe deal. Se știa că poate sunt în pădure, dar departe, în inima pădurii, cum zicem noi, unde nu prea ajungeau oamenii. Dar să vină pe pășune nu, niciodată”.

Fermierul din Arad a mai spus că de teama ursului oamenii au ajuns să doarmă cu animalele în grajd. ”Dacă vreți să mă credeți noaptea dorm lângă ele, la grajd. Nu își închipuie nimeni cât este de mare frica și în situația aceasta nu sunt numai eu. Că rupe ușa la grajd și le omoară pe toate sau pur și simplu se accidentează ele pentru că se calcă în picioare de frică. Avem câini, orice gospodărie are aici, dar nu fac față la doi urși, este foarte greu să îi învingă, poate doar să te alerteze că este ceva în curte sau pe pășune. Vă dați seama când văd că vin 2 urși spre ei atunci nimeni nu știe la ce să se aștepte sau cum să reacționeze”, a mai spus crescătorul.