Locuri UNICE în România. Ţara morilor de apă, locul unde istoria e neschimbată de 200 de ani

Pe Valea Rudăriei, în Munţii Almăjului, se află singura rezervaţie mulinologică din România. Termenul "mulinologie" se referă la ştiinţa care se ocupă cu studiul morilor, iar în Caraş-Severin se află cea mai mare rezervaţie de acest fel din sud-estul Europei.
Daniel Spătaru
20 iul. 2014, 09:21
Locuri UNICE în România. Ţara morilor de apă, locul unde istoria e neschimbată de 200 de ani

Generaţie după generaţie, ţăranii din Rudăria au săpat în stânca dură de la poalele Munţilor Almăjului şi au făcut aici tunele în piatră, au construit baraje din trunchiuri de copac şi au creat mici lacuri de acumulare, ridicând apoi mori pe ambele maluri ale râului. Accesul la complexul de mori de apă de pe Valea Rudăriei se face din DN 57B, Iablaniţa- Oraviţa, după localitatea Prilipeţ. Drumul între Oraviţa şi Iablaniţa este bun, iar priveliştea este extraordinară, călătorul  traversând practic Munţii Semenic. Accesul către localitatea Eftimie Murgu / Cheile Rudăriei este un pic mai greoi, cei 10 km fiind destul de dificil de parcurs, din cauza drumului. Morile de apă sunt înşirate din localitatea Eftimie Murgu pe firul Rudăriţei, ieşind din sat cale de vreo 2-3 km, ultima moară fiind Moara de la Tunel.

Citeşte şi Locuri UNICE în România. Peştera lui Zamolxes şi Dracula, sanctuarul mirific al Apusenilor

Până în anul 1970 satul s-a numit Rudăria, după numele apei pe care se găsesc cele 22 de mori (din cele aproximativ 50 care funcţionau aici în jurul anului 1870). De altfel,  în anul 1772 erau consemnate 8 mori pe acest curs de apă, iar în 1874 – 51 de mori; dar din cauza inundaţiilor din 15 mai 1910, 21 martie 1941 şi 19 octombrie 1955, astăzi se mai păstrează doar un număr de 22 de mori care, aşezate asemenea unei salbe de mărgele de-a lungul cursului apei pe o lungime de 3 km, în sat şi în afara satului. Localitatea este atestată documentar din secolul al XIII-lea (anul 1241), iar noul nume o identifică drept satul natal al revoluţionarului paşoptist Eftimie Murgu.

Citeşte şi Idei de weekend: Pietrele lui Solomon, un peisaj mitic, desprins din legendă FOTO

Fiecare moară poartă un nume (de regulă al familiei care a construit-o) şi, de asemenea, are legendă ei, mai mult sau mai puţin fantastică. Despre omul care a cosntruit Moara de la Tunel   se spune că ar fi săpat în munte, cu uneltele vremii, un tunel de zeci de metri pentru a aduce apa care să pună în mişcare roată morii. De asemenea, la Moara Îndărătnică piatră se învârteşte în sensul invers acelor de ceasornic, fapt considerat o ciudăţenie.

Citeşte şi IDEI DE CĂLĂTORIE: Gura Iadului, vulcanul ascuns din Banat GALERIE FOTO

Una dintre legende, a Dăinuirilor, spune că dacă îţi potriveşti ceasul după porunca naturii şi vei petrece o noapte în Moara Îndărătnică, în timp ce moara merge în gol, dimineaţă te trezeşti întinerit, deoarece piatra morii macină timpul înapoi.

În Legenda Svinecei se spune că la moară Roşoanea, în noaptea de Sânziene, când printre oameni coboară duhurile bune şi cele rele, măcina o fată foarte frumoasă, iar un moş care trecea pe-acolo şi care se transformase în vârcolac datorită unei monede blestemate, a necinstit-o, după care a ucis-o. Continuarea legendei spune că pe vale cobora zâna cea bună şi văzând atâta cruzime l-a transformat pe moşneag în lup, blestemându-l: „să nu poţi deveni om până nu sapi cu ghearele şi cu dinţii pe sub stânca pe care stai, un tunel la capătul căruia să construieşti o moară la care tu să nu ai rând niciodată”. Pe partea răului unde s-a întâmplaat grozăvia a rămas un loc pietros pentru totdeauna. Părinţii, în căutarea fetei, au pierit îngheţaţi pe stâncile Rudăriei. În primăvară, în locul unde au urcat cei doi au apărut stâncile Adam şi Eva, unele din cele mai frumoase stânci din Banat.

Citeşte şi Lacul Ursu din Sovata, lacul cu cel mai pronunţat efect de heliotermie din lume

Aceste mori de apă deosebite reprezintă practic o pagină din istoria noastră, având o foarte mare o foarte mare valoare etnologică, antropologică şi arhitecturală. Ele au fost reabilitate cu sprijinul Muzeului Astra din Sibiu, fiind aduse şi câteva modificări structurii originale. Astfel, roţile de lemn au fost înlocuite cu unele metalice, numai două mori păstrându-şi roţile iniţiale, conductelor de lemn le-au luat locul cele metalice, din nou doar două mori fac excepţie, iar unele structuri de rezistenţă au fost făcute cu ciment în loc de piatră. Dar, chiar şi cu aceste modificări, care nu afectează conţinutul şi nici aspectul zonei, rezervaţia de la Rudăria îşi păstrează farmecul şi poate fi o destinaţie ideală de călătorie.

DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Clădirea fascinantă din București, ajunsă o ruină, se vinde. Ce se va alege de Castelul de pe Chei
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. George Simion a făcut dezvăluirea: Mi-a cerut să intervin
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, fanii au criticat-o pentru...
DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Adevarul
Cum au reușit masonii să rămână în grațiile Kremlinului. Nu au nimic de câștigat dacă agită barca
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Vânt puternic și furtuni în toată țara. Ce ne așteaptă în București
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
A apucat doar să mai strige. Șeful Salvamont Predeal ar fi suferit un infarct după ce a fost atacat de urs chiar pe stradă
Cancan.ro
Cât costă să rezervi o noapte de cazare în hotelul Simonei Halep din Mamaia, pentru iulie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a spus ADIO Pământului Strămoșesc. S-a terminat, a renunțat definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Taxa ascunsă pe care o suportam toți. Tarifele vor exploda
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernatorul imposturii: cazul Bulete, batjocorirea Deltei și boala cronică a statului român