Preşedintele CNFMS, despre tarifele din sistemul medical: „S-au făcut din burtă, fără măsurători de costuri”

Președintele Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar (CNFMS), dr. Lorenzovici László, a declarat miercuri, la Târgu Mureș, în timpul cursului despre administrarea și monitorizarea activității spitalelor aflate în subordinea autorităților publice locale, că regulile și tarifele din sistemul medical românesc sunt stabilite "din burtă", fără a avea la bază măsurători de costuri, așa cum există în alte state.
Iulian Tudor
14 oct. 2015, 14:46
Preşedintele CNFMS, despre tarifele din sistemul medical:

Potrivit președintelui CNFMS, finanțarea nu se bazează pe măsurători de costuri, tarifele din spitale nu au legătură cu costurile reale, iar formulele de calcul practicate distorsionează și mai mult sistemul de plată, informează Agerpres.

‘Regulile și tarifele au fost stabilite din burtă, mai pe românește, pentru că nu s-au făcut măsurători de costuri. Doar prin noroc și la nimereală se corelează cu costul real al furnizorului. La toate aceste tarife și reguli se adaugă tarife și reguli inventate, care nu prea au legătură cu actul medical și cu sistemul de plată și distorsionează și mai mult sistemul de plată. În aceste condiții, spitalele trebuie să funcționeze, iar proprietarii trebuie să le administreze prin echipa de management. Acest lucru face foarte dificilă evaluarea funcționării spitalului. Datorită faptului că finanțarea nu se bazează pe măsurători de costuri există servicii suprafinanțate, foarte rentabile. Dacă facem astăzi măsurători de costuri în România, la un spital care chiar dacă este înglodat în datorii și merge foarte prost, o să găsim multe activități rentabile, dar pe lângă asta o să găsim și multe activități care sunt pe pierdere’, a arătat dr. Lorenzovici László, în cadrul CNFMS.

Acesta a spus că un întreprinzător privat se uită la rentabilitatea fiecărui produs, dacă venitul acoperă cheltuielile și dacă nu, trebuie să ia o decizie, închide sau crește tariful, însă în cazul spitalelor problema este mult mai delicată.

‘Când avem un spital nu mai e atât de ușor, pentru că atunci când avem o activitate nerentabilă nu mai știm dacă sistemul de plată este greșit, distorsionat ori prost sau dacă managerul e nepriceput și nu știe să îl conducă bine. Practic problemele de sistem se suprapun problemelor interne ale spitalului și un ochi care nu știe unde să se uite nu poate să diferențieze problemele de sistem de cele din interior. Din acest motiv apar multe probleme la autoritățile locale dacă managerul e bun sau nu. Putem să visăm la un sistem de spitale de un nivel calitativ occidental, dar dacă resursele administrative nu sunt la acel nivel, atunci trebui să mai diminuăm din pretenții, trebuie să fim realiști’, a subliniat acesta.

Dr. Lorenzovici a precizat că există însă și perspective pozitive la nivelul Ministerului Sănătății și că dacă proiectele începute vor fi continuate, există șansa ca sistemul de plată în sistemul sanitar să devină unul echitabil.

‘Este în derulare și în fază de finalizare un proiect de măsurare de costuri, demarat de Ministerul Sănătății pe fonduri europene. Ministerul a achiziționat servicii de management sanitar. Am câștigat o licitație pe măsurare de costuri și deja MS are o bază de date de 500.000 de cazuri cu costuri măsurate. Asta înseamnă că se deschid premisele pentru îmbunătățirea bazelor de date, care va face multă ordine în sistem dacă se duce la bun sfârșit. Deși proiectul inițial avea ca obiectiv să se măsoare costurile la 20% dintre patologiile cele mai frecvente, (…) s-au măsurat cu exactitate cam 97% din patologia din România. Dacă acest lucru se pune în practică și ar trebui să fie pus în practică de anul viitor, sistemul de plată ar vira într-o zonă mult mai echitabilă. Nu va fi perfect din mai multe motive, dar trebuie să vă gândiți că pornind pe o scală de la 0 la 10 pornim de la 1 și am ajunge undeva la 8’, a precizat acesta.

Lorenzovici László a subliniat că pe toate palierele sistemului sanitar trebuie demarate măsurători de costuri și, pas cu pas, să fie corelate regulile de finanțare și tarifele cu costurile existente din România.

Peste 300 de specialiști din domeniul sanitar și farmaceutic din România și Ungaria se reunesc la Târgu Mureș, începând de miercuri până sâmbătă, la cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar (CNFMS), al cărei scop este evidențierea problemelor sistemului de sănătate și identificarea unor soluții.

Conferința a debutat miercuri cu un curs de biostatistică aplicată în farmacoeconomie, susținut de profesorul Vako Zoltan de la Universitatea Eotvos Loránd din Budapesta, și altul privind administrarea și monitorizarea activității spitalelor aflate în subordinea autorităților publice locale.

Citeşte şi Bănicioiu: Statutul personalului medical ar putea intra în vigoare spre sfârşitul anului

 

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Sondaj: Susținerea pentru Ucraina într-un acord de pace teritorial este împărțită în Europa
MediaFlux
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)