O echipă de cercetători a scris în revista Science că Homo habilis, Homo rudolfensis şi Homo erectus sunt, de fapt, aceeaşi specie. Alţi experţi nu sunt, însă, de acord cu teoria lor.
Echipa a studiat cel mai complet craniu de hominid descoperit vreodată, găsit în Dmanisi, Georgia. Are o cutie craniană mică, dinţi mari şi o faţă lungă, caracteristici împărţite cu Homo habilis. Dar multe alte trăsături sunt comune cu Homo erectus.
Craniul de 1,8 milioane de ani provine dintr-un sit paleontogic care găzduieşte cele mai mari colecţii de rămăşiţe umane preistorice din întreaga lume. Acestea sunt şi cele mai vechi dovezi ale oamenilor primitivi din afara Africii, un grup care a apărut imediat după ce Homo a evoluat din Australopithecus.
„Avem cele mai bune dovezi care arată ce era Homo într-adevăr”, a declarat autorul studiului David Lordkipanidze de la Muzeul Naţional Georgian din Tbilisi.
Craniul a fost descoperit în urmă cu opt ani şi de atunci a fost comparat cu alte fosile de oameni găsite în Africa, de acum 2,4 milioane de ani. Analizele lor comparative arată că sunt suficiente asemănări pentru a considera cele mai timpurii fosile ale lui Homo aceleaşi cu cele ale hominizilor Dmanisi.
„Întrucât sunt atât de asemănătoare, credem că aparţin aceleaşi specii„, a spus prof. Christoph Zollikofer de la Anthropological Institute and Museum din Zurich, Elveţia.
Alţi paleontologi cred, însă, că au existat cel puţin trei specii distincte de oameni în Africa preistorică.