Voucherele energie 2025. Vor putea să se înscrie pe platforma specială STS abia de la jumătatea lui august. Și pentru că înscrierea și trimiterea cardurilor acasă la beneficiari poate să dureze și până în octombrie, oficialii transmit că pe carduri vor intra și banii pentru iulie și august și vor putea fi folosiți ulterior la plata facturilor.
Platforma STS pe care se vor înscrie consumatorii vulnerabili va conecta date de la furnizori, Ministerul Muncii și ANAF, și conform legii trebuie să fie gata cel târziu în septembrie.
Bogdan Ivan, ministrul Energiei: „Platforma STS-ului va fi gata până la jumătatea lunii august. Acestea sunt promisiunile pe care le-am primit. Vrem să ne asigurăm că avem o trasabilitate foarte clară a banilor pentru că vorbim de aproape un miliard de lei din bani publici”.
Când vor fi distribuite cardurile
Oamenii pot cere ajutorul unei rude sau al funcționarilor de la primărie și poștă pentru a se înscrie online. Au la dispoziție o lună după ce va fi gata platforma. Apoi, după ce primesc aprobare, cardurile vor fi trimise prin poștă în termen de 15 zile.
Pentru că s-ar putea ajunge chiar în octombrie, conform estimărilor de acum, oamenii ar trebui să achite fără ajutorul de la stat facturile din vară sau să ceară eșalonarea, pentru că altfel riscă deconectarea. Ulterior, cardurile vor fi încărcate și cu banii pentru iulie și august. Pentru plata cu noile carduri, facturile vor avea un element în plus.
Din august următoare ar urma să primim facturi cu un cod de bare suplimentar, pe lângă cel care există deja în prezent pentru plata facturilor. Noul cod de bare va fi undeva pe ultima pagină, lângă index, și tot aici va fi scrisă și suma eligibilă pentru a putea fi achitată cu cardul primit de la stat.
Cei care beneficiază de acest ajutor trebuie să meargă cu factura la poștă să o achite. Acolo va fi scanat acest cod de bare, cardul de energie, și consumatorii trebuie să plătească doar diferența peste 50 de lei, fie cash, fie cu un card bancar.
Laurențiu Urescu, AFEER: „Atenție, acest cod de bare suplimentar va apărea pe toate facturile, chiar dacă dvs. beneficiați sau nu de acest ajutor, dacă sunteți sau nu sunteți vulnerabil. Faptul că vedeți acolo un al doilea cod de bare nu înseamnă automat că beneficiați de acest ajutor”.
Autoritățile estimează că peste două milioane de gospodării vor primi 50 de lei pe card în fiecare lună, sprijin de la stat. Se vor încadra cei cu venituri de 1940 de lei de persoană sau 1.784 de lei pe membru de familie, dacă locuiesc împreună.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, mecanismul de sprijin pentru consumatorii vulnerabili de energie electrică. ”Vom asigura astfel un ajutor real, garantat în toate lunile de consum crescut, fie vară, fie iarnă. Voucherele energetice vor avea o valoare de 50 de lei”, a arătat ministrul Energiei, Bogdan Ivan. Impactul financiar pentru aplicarea măsurii de sprijin este estimat la un miliard de lei.
Potrivit Ministerului Energiei, Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, Ordonanţa de Urgenţă privind introducerea unui mecanism de sprijin pentru consumatorii casnici de energie electrică aflaţi în situaţia de sărăcie energetică. Actul normativ a fost iniţiat de Ministerul Energiei, împreună cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
”Continuăm ajutorul pentru românii vulnerabili! Sprijinim 2,1 milioane de gospodării şi ne ţinem promisiunea de a proteja românii cu venituri mici, printr-un mecanism eficient, digitalizat şi demn. Vom asigura astfel un ajutor real, garantat în toate lunile de consum crescut, fie vară, fie iarnă. Vouchere energetice vor avea o valoare de 50 de lei, iar accesarea lor va fi simplă, printr-o aplicaţie online dezvoltată de către STS. Autorităţile locale şi Poşta Română vor oferi asistenţă pentru românii care nu pot folosi instrumente digitale”, a afirmat Bogdan Ivan, ministrul Energiei.
Mecanismul de sprijin se va aplică în perioada 1 iulie 2025 – 31 martie 2026.
Condiţii de accesare a voucherelor
Voucherele se acordă pentru persoanele singure cu un venit net lunar de maximum 1.940 de lei şi pentru familiile cu un venit net lunar/membru de familie de maximum 1.784 de lei. Tichetele se folosesc doar pentru plata facturilor la energia electrică.
Voucherele se acordă la cererea beneficiarului. Solicitarea beneficiarului poate fi depusă:
– online, prin aplicaţia EPIDS, care va fi dezvoltată şi administrată tehnic de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS);
– prin intermediul reprezentanţilor oficiului poştal sau ai primăriilor corespunzătoare locului de consum declarat de beneficiar.
În eventualitatea în care beneficiarul completează datele necesare în formularul de solicitare tipărit, îl va depune la oficiul poştal sau, după caz, la primărie, iar aceste instituţii au obligaţia de a înregistra solicitarea primită în format fizic şi de a introduce datele în aplicaţia EPIDS în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii acesteia de către solicitant.
Potrivit Ministerului energiei, valabilitatea mecanismului este de 12 luni de la data ultimei încărcări cu valoarea sprijinului, pentru facturile emise pentru perioada 1 iunie 2025 – 31 martie 2026.
Impactul financiar pentru aplicarea măsurii de sprijin este estimat la 1 miliard de lei.
Aplicaţia digitală va fi realizată de către STS în termen de maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.
Mecanismul de sprijin iniţiat de Ministerul Energiei este în concordanţă cu politicile în domeniul energiei promovate la nivelul Uniunii Europene prin Regulamentul (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie.