LUCREŢIA CIOBANU a murit

Îndrăgita interpretă de muzică populară Lucreţia Ciobanu a încetat din viaţă la vârsta de 91.
Alina Costache
30 sept. 2015, 18:07
LUCREŢIA CIOBANU a murit

LUCREŢIA CIOBANU a murit. „S-a stins din viata Doamna Muntilor, Lucreția Ciobanu!Ramas bun!”, este mesajul postat pe Facebook de realizatoare TV Iuliana Tudor.

Născută în 27 octombrie 1924, în localitatea sibiană Topârcea, Lucreția Ciobanu, a primit în urmă cu doi ani titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Sibiu pentru modul în care a promovat folclorul din zonă.

“V-am cântat peste 50 de ani fiindcă v-am iubit. Nu puteam să trec peste cântecele noastre. Aveam un glas cu care eu puteam să cânt orice. Nu am făcut-o pentru că mi-aţi fost nespus de dragi. Niciodată  nu s-au cântat ciobanii mai mult ca acum…Ne-am născut în inima ţării şi sunt sigură că noi avem cel mai pur folclor din Tara Românească”, spunea Lucreţia Ciobanu în 2013, în ziua în care i s-a inmânat titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Sibiu, pe scena din Piaţa Mare a Sibiului, unde a susţinut un concert de neuitat.

Laureată a Festivalului Mondial al Tineretului în anul 1953, intepreta a fost numită “Doamna Munților” datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat . De-a lungul carierei a facut cunoscute tradiţiile si obiceiurile de Mărginimea Sibiului.

Laureată a Festivalului Mondial al Tineretului în anul 1953, Lucreţia Ciobanu a fost numită „Doamna Munților” datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat. A dus cântecele din Mărginimea Sibiului până Statele Unite ale Americii și Canada.

În ziua de 2 august 2013, într-o ceremonie care a avut loc în Piața Mare din municipiul Sibiu, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a festivalului de folclor Cântecele Munților, Lucreţia Ciobanu a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al județului Sibiu.

Se spune că oamenii mor de două ori: o dată fizic şi o dată când li se rosteşte numele pentru ultima oară. Din punctul ăsta de vedere, pentru tine nu e niciun pericol, bunica mea. Îţi mulţumesc pentru cei 40 de ani în care mi-ai fost mereu şi necondiţionat alături. Odihneşte-te în pace, Lucreţia Ciobanu, „Doamna munţilor”, a scris nepotul cântăreţei pe Facebook.

La împlinirea a 90 de ani, Lucreţia Ciobanu îşi spunea ultimele dorinţe

“Eu îmi doresc ca atunci când îmi va veni ceasul să mă culc şi să nu mă mai trezesc. Fără să stau bolnavă, la pat, fără să fiu o povară pentru copiii şi nepoţii mei. Mulţi dintre cei care mi-au fost colegi de scenă au plecat în lumea cealaltă”, spunea Lucreţia Ciobanu, cu seninătatea unui om care ştie că a trăit frumos.

Lucreţia Ciobanu a fost decorată de Președinția României, la 29 noiembrie 2002, cu Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, ”pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală” (Decretul nr. 977 din 29 noiembrie 2002 privind conferirea unor decorații naționale, publicat în Monitorul Oficial nr. 911 din 14 decembrie 2002). Ulterior, i-a fost conferit, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D — „Arta Spectacolului”, ”în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” (Decretul nr. 36 din 7 februarie 2004 privind conferirea Ordinului și Medaliei Meritul Cultural, text publicat în Monitorul Oficial nr. 172 din 27 februarie 2004).

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu a învins Antena 1! Judecătorii au decis câți bani trebuie să primească
Fanatik.ro
Top alimente din comerț periculoase pe care nu e bine să le consumi. Le găsești în rafturile din față și vei fi tentant să le cumperi: ”Ar trebui să aibă un avertisment”
Capital.ro
Devin proprietari și pe terenuri. S-a dat lege în România. Decizia a venit joi, 27 iunie
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe câmp! Bikini-ul minuscul nu i-a putut acoperi POSTERIORUL apetisant
DailyBusiness
Schimbare uriașă pentru clienții Băncii Transilvania! Iată ce este nou!
Adevarul
Un nou caz de sclavie în Argeş. Imagini cutremurătoare de la ferma unde erau ţinute cele şapte victime | VIDEO
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Guvernul, la sapă de lemn. Se iau măsuri disperate
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Previziunea-șoc a 'noului Nostradamus' pentru 2024. Urmează evenimente apocaliptice: 'Ce-i mai rău abia acum începe'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Betty Salam s-a mutat în casă nouă cu soțul și copilul! Fiica lui Florin Salam are de gând să-și mărească familia? „Îmi doresc din tot sufletul o fetiță”
Capital.ro
UNGURII nu acceptă să renunțe. Lovitura cea mare în Europa: Să fie maghiară
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
Și-a ucis fratele! „Trebuie să mai omor pe...”
substantial.ro
Dosar penal deschis după apariția subiectelor de matematică ale Evaluării Naționale din Gorj în spațiul public
MediaFlux
FACTURILE se MAJOREAZĂ cu 20% de la 1 IULIE! Milioane de români, AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?