MAE, după avertismentul unor primari din Germania privind alocaţiile pentru copiii nerezidenţi ai cetăţenilor europeni, inclusiv români

Primari din Germania au avertizat asupra creşterii numărului beneficiarilor de alocaţii pentru copiii nerezidenţi ai cetăţenilor europeni, inclusiv români, iar Ministerul Afacerilor de Externe (MAE) a reacţionat, spunând că România susţine ferm exercitarea libertăţii fundamentale de circulaţie în cadrul Uniunii Europene, iar aceasta este sprijinită de respectarea principiului nediscriminării între cetăţenii europeni şi, concret, de factori precum accesul egal al lucrătorilor la beneficiile sociale corelative muncii prestate sau protecţia împotriva nerespectării legislaţiei aplicabile.
Alina Costache
10 aug. 2018, 05:45
MAE, după avertismentul unor primari din Germania privind alocaţiile pentru copiii nerezidenţi ai cetăţenilor europeni, inclusiv români

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, joi noapte, precizări referitoare la avertismentul unor primari din Germania cu privire la alocaţiile pentru copiii nerezidenţi ai cetăţenilor europeni, inclusiv români, arătând că România susţine ferm exercitarea libertăţii fundamentale de circulaţie în cadrul Uniunii Europene, iar aceasta este sprijinită de respectarea principiului nediscriminării între cetăţenii europeni şi, concret, de factori precum accesul egal al lucrătorilor la beneficiile sociale corelative muncii prestate sau protecţia împotriva nerespectării legislaţiei aplicabile.

„Astfel, apartenenţa la Uniunea Europeană obligă statele membre să asigure un tratament corect, echitabil şi nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii europeni. Conform Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), lucrătorii europeni au dreptul de a se stabili şi lucra în oricare alt stat membru decât cel ai cărui cetăţeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale ţării de reşedinţă în aceleaşi condiţii ca şi resortisanţii acelei ţări, fără nicio discriminare bazată pe cetăţenie. Mai mult, în jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene s-a statuat în mod constant că regula egalităţii de tratament prevăzută în TFUE şi în Regulamentul 492/2011 interzice nu numai discriminările evidente pe motiv de naţionalitate, ci şi orice forme disimulate de discriminare care, prin aplicarea altor criterii de diferenţiere, conduc în fapt, la acelaşi rezultat. Alocaţiile pentru copii trebuie plătite tuturor lucrătorilor europeni, indiferent de statul membru din care părinţii provin sau în care copiii se află de fapt”, a transmis MAE.

Numărul străinilor care primesc alocaţii pentru copii în Germania, în creştere. Autorităţile se plâng de turismul social est-european

Ministerul de Externe mai spune că asigurarea unui sistem eficient şi echitabil de punere în practică a libertăţii fundamentale de circulaţie reprezintă un obiectiv fundamental, urmărit consecvent şi consistent de România atât în cadrul procesului decizional european, cât şi în dialogul cu omologii europeni.

„România lucrează în permanenţă alături de instituţiile europene pentru a se asigura că lucrătorii europeni, şi în mod special cei români, au acces la beneficiile sociale corelative muncii prestate şi se asigură, prin reacţii şi sesizări rapide, ca şi în acest caz, că drepturile oferite de legislaţia europeană sunt pe deplin respectate. Reamintim faptul că încă de anul trecut, la iniţiativa ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, centrul SOLVIT a fost relansat, oferind posibilitatea tuturor celor interesaţi să contacteze acest serviciu, prin intermediul numărului TELVERDE 0800 672 507 (disponibil din orice reţea naţională) sau a numărului +40 374 300 270 (apelabil din străinătate), respectiv prin intermediul e-mailului [email protected] şi să beneficieze de suport atunci când consideră că drepturile dobândite prin calitatea de cetăţean al Uniunii Europene au fost încălcate într-un alt stat membru”, a mai transmis MAE.

Numărul străinilor care încasează alocaţii pentru copii din partea guvernului german a crescut cu 10,4% în 2018, conform datelor publicate joi de Ministerul de Finanţe. Astfel, în iunie 2018 au primit alocaţii 269.336 de copii care locuiesc în afara Germaniei, în ţări membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European.

Unele autorităţi locale au reacţionat în urma acestor date statistice şi au atras atenţia că cetăţeni din state est-europene mai sărace ale UE, între care România, sunt atraşi în Germania de promisiunea unei prosperităţi pe care nu o pot avea acasă.

„Guvernul federal a adormit la cârma acestei probleme şi trebuie să reacţioneze în sfârşit la faptul că există persoane care fug de sărăcie în Europa. Avem în prezent în jur de 19.000 de persoane din România şi din Bulgaria care locuiesc la Duisburg, majoritatea membri ai minorităţilor romă şi sinti. În urmă cu şase ani, în 2012, aveam numai 6.000”, a spus pentru DPA primarul din Duisburg, Soeren Link.

El a vorbit despre organizaţii infracţionale de trafic specializate în oferirea de acces ilegal la sistemul social guvernamental pentru imigranţi care de multe ori revin în ţările de origine la scurt timp după ce au devenit formal rezidenţi în Germania.

Cotidianul Die Welt a estimat recent că fraudele cu alocaţiile pentru copii comise de către grupări infracţionale din Europa de Est îi costă pe contribuabilii germani peste 100 milioane de euro anual.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Noua mașină cu care Dacia dă lovitura pe piața auto europeană. E cel mai ieftin model LCV din Europa
Capital.ro
Adio, nu te vom uita! Marele cântăreț ne-a lăsat în lacrimi. Am mai pierdut o legendă
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Salariu de vedetă TV. Cât câștigă Irina Fodor
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Gabriela Lucuțar, pusă într-o situație dificilă după înmormântarea secretă a lui Silviu Prigoană. „Regina Întunericului” face un apel către Honorius Prigoană: „Au fost niște probleme”
Cancan.ro
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Permisul de conducere trebuie schimbat până la 19 ianuarie 2025! Anunț pentru cei care s-au născut după 1971. Unde se aplică
StirileBZI
Creștere alarmantă a prețurilor alimentelor! Costurile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
UE investighează producția de drone din China pentru Rusia
MediaFlux
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Autorul celui mai misterios cântec de pe internet a fost identificat după 40 de ani