Joi, la Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa a fost o adevărată nebunie. Dascălii erau adunaţi în faţa unui tabel pe care erau afişate catedrele din care trebuiau să-şi alcătuiască o normă de cel puţin 18 ore – în cazul profesorilor, 20 de ore – în cazul învăţătorilor şi 25 de ore – în cazul educatorilor. Şi dacă în ultimele două situaţii nu ar constitui o problemă, important este să existe catedre pliate pe dorinţe, la profesori, aveam să asistăm la adevărate drame, conform cugetliber.ro
O tânără este în culmea disperării după ce nu a reuşit să obţină cele 18 ore pentru catedra de franceză. Mai mult, aceasta nu îşi mai poate susţine nici definitivatul, pentru că nu a găsit decât două posturi la Corbu şi Săcele care totalizau 17 ore: „Mă duc acasă să-mi plâng ghinionul, pentru că iar pierd un an şi nu pot să-mi susţin Definitivatul!”.
Citeşte şi Proiect de lege: Fără tatuaje şi piercinguri la şcoală
Puţin mai mult noroc a avut o absolventă de Afaceri internaţionale la Universitatea „Ovidius”, care a reuşit să ocupe un loc de necalificat chiar în localitatea din care este.
„Am stat cu nişte emoţii groaznice. Ştiu că este o pensionară, de franceză, din Năvodari, care ar fi intenţionat să facă naveta la Ostrov. Eu speram că pot lua şi câteva ore suplimentare, pentru că am, ca necalificat, un salariu de 777 lei, la fel ca o femeie de serviciu. Şi administratorul are mai mult decât mine, că mai bagă un lemn în foc. Pe mine nu mă deranjează postura de necalificat, cu toate că sunt calificaţi care iau nota 5 la concurs şi ţin nasul pe sus, iar eu am luat 9,20 la scris şi 9 la oral. Anul trecut, am predat la Ostrov şi ore suplimentare şi am reuşit să ajung la un salariu de 920 lei. Dar sincer vă spun că am luat şi ore de dirigenţie, chiar dacă nu mi-au fost plătite în final, pentru că mi-au intrat la suflet copiii. Anul acesta, am intrat prima la Facultatea de Litere, la fără taxă, tot de dragul de a rămâne în învăţământ”, a spus tânăra.
Din păcate, însă, foarte mulţi profesori nu au reuşit să găsească anul acesta o catedră. „La anul, trebuie să o iau de la capăt, chiar dacă am atâţia ani vechime în învăţământ. An de an depunem dosare peste dosare, care rămân la ISJ, ca la anul să ni se ceară alte hârtii, de parcă nu am trăi în secolul XXI, cu smart-phone şi tabletă. Şi decât să merg necalificată pentru 700 de lei, mai bine vând chiloţi în mall pentru 1.200 lei, cât aş primi salariul de profesor calificat!”, spune o candidată.
Citeşte şi Veste bună pentru profesori: Dascălii vor primi între 800 şi chiar 4.000 de lei fiecare