Potrivit sursei citate, fenomenele meteorologice au afectat 255 de case, 632 de curţi, 95 de subsoluri/beciuri, 6 poduri/podeţe, 85 de anexe gospodăreşti, 4 operatori economici, 14 tronsoane de drum naţional şi 12 tronsoane de drum judeţean, 3 tronsoane de cale ferată şi 5 diguri.
Totodată, a fost refăcută legătură rutieră dintre localităţile Chiliile şi Căneşti, judeţul Buzău, unde 400 de persoane au rămas izolate în cursul dimineţii. Podul rutier a fost refăcut cu sprijinul structurilor de intervenţie, fiind folosite utilaje de mare capacitate.
„Personalul Ministerului Afacerilor Interne a acţionat pe tot parcursul zilei în 99 de localităţi din 19 judeţe (Alba, Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea). Fenomenele meteorologice de astăzi au afectat 255 de case, 632 de curţi, 95 de subsoluri/beciuri, 6 poduri/podeţe, 85 de anexe gospodăreşti, 4 operatori economici, 14 tronsoane de drum naţional şi 12 tronsoane de drum judeţean, 3 tronsoane de cale ferată şi 5 diguri. Peste 760 de persoane au fost salvate din situaţii de risc. Cele care au fost evacuate preventiv au fost cazate în facilităţi ale administraţiilor locale sau la rude şi prieteni. Pentru oamenii care nu se pot întoarce în siguranţă în propriile case, au fost scoase din fondul rezervelor de stat alimente, apă potabilă, saci de dormit, paturi şi saltele. Persoanele evacuate vor rămâne cazate în spaţiile autorităţilor publice locale până când va fi eliminat orice risc provocat de efectele fenomenelor meteorologice”, precizează MAI.
Aceeaşi sursă mai arată că început operaţiunile de decolmatare a bazinului de colectare a apei Lacul Mocearu care asigură alimentarea cu apă potabilă a comunelor Chiliile şi Căneşti. Lucrările de decolmatare vor continua şi pe timpul nopţii cu ajutorul jandarmilor, iar iluminatul va fi asigurat cu echipamente şi generatoare puse la dispoziţie de IGSU.
De asemenea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea monitorizează în continuare situaţia de la digul de pe râul Trotuş, Acumularea Călimăneşti.
„Pe parcursul acestei zile, până în prezent, au fost emise 13 atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate tip COD GALBEN ce au vizat averse de ploaie, intensificări ale vântului ce pot lua aspecte de vijelie, descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni pentru 16 judeţe (Alba, Argeş, Braşov, Constanţa, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Tulcea şi Vâlcea) şi 4 avertizări de fenomene hidrologice periculoase imediate, dintre care 2 de COD ROŞU ce vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pentru râuri din 5 judeţe (Braşov, Bacău, Covasna, Harghita şi Neamţ)”, se mai arată în comunicatul de presă.
Peste 20.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi acţionează de mai bine de 85 de ore în judeţele afectate, iar IGSU a efectuat în mai multe rânduri transfer de personal şi tehnică din judeţele care nu sunt aflate sub avertizări meteo, în zonele afectate.
Situaţia la nivel naţional este în continuare monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul MAI pentru ca intervenţiile în teren să se desfăşoare în condiţii optime din punct de vedere al resurselor alocate.