Ea a explicat că această clădire are expertiză tehnică făcută după Legea nr. 282/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 806 din 19 noiembrie 2015, de completare și modificare a Ordonanței Guvernului nr. 20/1994, privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, conform căreia clasa de risc seismic nu este de gradul I, ci II.
„Ceea ce înseamnă că în această clipă ieșim de sub incidența legii. (…) Numai că Inspectoratul de Stat în Construcții București — Ilfov ar trebui să dea un aviz astfel încât Primăria să ne scoată de pe lista cu buline. Atât”, a precizat, marți, managerul Teatrului Nottara.
Potrivit acesteia, un risc seismic de grad II înseamnă că teatrul poate intra în reabilitare.
„Și o vom face. Am spus tuturor. Această clădire n-are nimic la structură. Să fiu bine înțeleasă. Expertiza și bulina nu ne ajută nici să fim mai șubrezi, nici să fim mai puternici. Clădirea e aceeași. Singura problemă care există e o formalitate, încât să ne putem continua activitate până la reabilitare”, a spus Țepuș.
Ea a susținut că „acea bulină din 1996 a fost fals pusă din cauza unor interese imobiliare”.
„Știm cu toții că se vindeau apartamentele în asemenea imobile cu 30% mai ieftin. Așa se face că în 1996, respectiv în 1997 s-au făcut două expertize. Nici asta n-ar fi fost voie, pentru că aici este este un complex format din trei obiective, ele luându-se separat, iar complexul important numit Sală n-a fost expertizat. (…) Nimeni, 20 de ani, n-a făcut nimic. Nici să vadă dacă e adevărată, nici să vadă dacă nu e adevărată”, a menționat managerul de la Nottara, conform Agerpres.
Marinela Țepuș a subliniat că, în cazul unui răspuns negativ din partea ISC, conducerea de la Nottara va acționa această instituție în judecată.
„Inspectoratul în Construcții, acum, nu ne dă un răspuns. După două luni și jumătate nu ne dă niciun răspuns. Noi nu putem să-i dăm în judecată fără un răspuns. Și am spus: să scrie ce vor, dar să dea un răspuns, ca să știm dacă vom fi clasificați sau dacă-i dăm în judecată. Noi suntem în legalitate. Repet, problema noastră este că oamenii mai au dubii văzând această bulină pe clădire și cumpără mai puține bilete. Dacă-și permit pur și simplu să obstrucționeze activitatea unei instituții, înseamnă că suntem în România și normalitate nu există”, a mai spus Țepuș.
Prezent la conferința de presă, expertul Paul Ioan a arătat că în clădire se pot desfășura activitățile Teatrului Nottara, în cazul unui cutremur major, aceasta putând suferi doar avarii.
Începând din noiembrie 2015, Teatrul Nottara și-a suspendat toate spectacolele de la sediul din bulevardul Magheru, decizia fiind luată în urma aplicării Legii nr. 282/2015, prin care este interzisă orice activitate în clădiri cu risc seismic mare.