„Activitatea chirurgicală nu înțeleg de ce să fie afectată. Este o temă falsă. Nu a pus nimeni problema să fie afectată activitatea chirurgicală. De ani de zile toate secțiile chirurgicale din spital lucrează peste orele de program, iar ore suplimentare nu au luat decât cei din ATI, blocurile operatorii, neurochirurgie. Ceilalți din ortopedie și din chirurgie nu au luat. Așa cum s-a lucrat până acum așa se va lucra și pe viitor. Activitatea se desfășoară exact cum s-a desfășurat și până în prezent. Diferența este că eu nu pot să aprob orele suplimentare la secție de ATI și blocul operator neurochirurgie. Ore suplimentare eu nu voi acorda până când cadrul legislativ nu permite această situație. (…) Stau cam toți medicii peste program. Aproape că nu există sector de activitate unde să se plece când s-a terminat programul pentru că avem de-a face cu pacienți și nu poți să îi lași nevăzuți”, a afirmat Silvi Ifrim.
Managerul a spus că se desfășoară un audit la Spitalul Colentina, iar luni are loc ședința Consiliului medical programată în urmă cu o săptămână.
„Dacă mergem cu zvonurile nu cred că vom face nimic bun”, a arătat Silvi Ifrim.
Medicul neurochirurg Ionuţ Gobej ar putea primi de la Consiliul Disciplinar un avertisment sau chiar i s-ar putea desface contractul de muncă, a declarat, luni, directorul medical al Spitalului Colentina, Rodica Olteanu, în urma şedinţei Consiliului Medical, care a analizat situaţia existentă în unitatea sanitară. Medicul Gobej declarase că managerul interimar, Silvi Ifrim, a redus personalul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar în aceste condiţii se pot face intervenţii chirurgicale doar până la ora 15.00. Gobej a mai spus că managerul ”nu poate îndeplini în continuare aceastp funcţie, pentru că nu este competent, nu este moral” şi că, pentru Ifrim, binele pacienţilor ”reprezintă o lozincă”.
Gabriela Firea: Rezolvarea problemelor în activitatea curentă este de competența echipei manageriale și a ASSMB
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a precizat, în contextul informațiilor apărute în spațiul public referitor la situația de la Spitalul Colentina, că în atribuțiile sale intră doar numirea managerului spitalului și desemnarea unui reprezentant în cadrul Consiliului de Administrație, rezolvarea oricăror probleme în activitatea curentă fiind de competența echipei manageriale a spitalului și a conducerii Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).
„Sunt convinsă că dna dr. Silvi Ifrim, pe care am numit-o manager interimar la Spitalul Colentina nu ca urmare a unei prietenii politice, inexistentă de altfel, ci în urma recomandărilor mai multor medici din cadrul spitalului, va găsi soluțiile necesare și mai ales legale pentru dezamorsarea acestui conflict, iar adevărul va ieși la lumină, astfel încât opinia publică să poată avea imaginea completă a situației de acolo. Activitatea din orice spital al municipalității, deci și a Spitalului Colentina, trebuie să fie bazată exclusiv pe grija pentru pacient și pentru asigurarea unui act medical la cele mai înalte standarde, și în niciun caz pe interese de grup, oricare ar fi acestea. În acest context, asigurarea celor mai bune condiții pentru întreg personalul medical este și va fi o prioritate pentru echipa managerială”, a precizat edilul, conform unui comunicat transmis de biroul de presă al Primăriei.
Potrivit aceleiași surse, Municipalitatea are în subordine, prin intermediul Consiliului General al Municipiului București, un număr de 19 spitale pe care le administrează. Potrivit legii, Primăria asigură dotarea cu aparatură de specialitate și consumabile, infrastructura, reparațiile curente, investițiile necesare, precum și managementul, în timp ce actul medical în sine este supervizat de Ministerul Sănătății, iar plata personalului se face din banii obținuți, în baza contractelor, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
„În legătură cu discuțiile apărute în spațiul public despre o situație conflictuală existentă la Spitalul Colentina, Primarul General al Capitalei precizează că în atribuțiile sale intră doar numirea managerului spitalului și desemnarea unui reprezentant în cadrul Consiliului de Administrație, rezolvarea oricăror probleme în activitatea curentă fiind de competența echipei manageriale a spitalului și a conducerii Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București”, reiese din comunicat.
Neurochirurgul Ionuț Gobej a acuzat luni lipsa de personal, dar și neplata orelor suplimentare.
„Până în ianuarie 2017 puteam să desfășurăm activitate operatorie și după ora 15,00, acum nu mai putem. Problema devine foarte complicată pentru că noi avem foarte mulți pacienți. Avem pacienți care necesită destul de multe ore de operație. Personalul și de la secția noastră, dar mai ales de la secția de Terapie Intensivă este subnormat. Este foarte greu să găsești personal. (…) Vechea administrație găsise o formulă se pare absolut legală, dar eu nu mă pricep, nu sunt jurist ca să vă spun exact. Cert este că se găsise o soluție astfel încât oamenii care stăteau peste program primeau banii pe ore. Acum nu se mai primesc acești bani”, a explicat medicul Gobej.
El a arătat că cea mai lungă operație efectuată la Spitalul Colentina a durat 17 ore.
„17 ore a fost cea mai lungă operație. Există însă și operații de 23 de ore. În condițiile acestea nu putem să ne desfășurăm activitatea. Într-un astfel de timp operator nu se pot opera decât cazuri de complexitate mică și medie și nici medie uneori. Există operații de 10 ore, care nu au complexitate mare, dar sunt multe lucruri de făcut”, a afirmat medicul