COD RUTIER 2018: Lovitură pentru şoferi. Nu vor mai putea contesta amenzile de radar ale Poliţiei Rutiere

COD RUTIER 2018: Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis ca marja de eroare tehnică a aparatelor radar aflate în dotarea Poliției Rutiere să nu mai fie luată în calcul la stabilirea vitezei șoferului contravenient. Înregistrarea făcută de radar e singurul document valabil care nu mai poate fi astfel contestată apelând la calcule și interpretări legate de marjele de eroare în baza cărora radarele au fost omologate și calibrate. Decizia instanței este pronunțată, dar încă nu este aplicabilă pentru că nu a fost publicată în Monitorul Oficial.
Alina Costache
05 apr. 2018, 11:36
COD RUTIER 2018: Lovitură pentru şoferi. Nu vor mai putea contesta amenzile de radar ale Poliţiei Rutiere

COD RUTIER 2018: Până mai ieri, șoferii știau că pot ataca în instanță o amendă aplicată pentru depășirea limitei de viteză sau decizia polițistului rutier de a le fi suspendat permisul de conducere în baza constatării vitezei de rulare a autovehiculului cu ajutorul aparatelor radar. Aveau de partea lor un mic ajutor: acea marjă tehnică de eroare admisă de +/- 3 km/h la viteze de până la 100 km/h şi de +/- 3% din valoarea vitezei înregistrate în cazul vitezelor de peste 100 km/h în cazul radarelor aflate pe autoturisme staţionate. Dacă aparatul radar era montat pe o mașină aflată în mișcare din dotarea Poliției Rutiere „ajutorul” șoferilor era de 4 km/h la viteze de până la 100 km/h şi de +/- 4% din valoarea vitezei înregistrate în cazul vitezelor de peste 100 km/h. Acum, toate aceste date tehnice sunt istorie.

Ce spune hotărârea Curții Supreme

Marja de eroare – care nu e „prinsă” în nici o lege rutieră și de care judecătorii țineau cont doar în funcție de percepția lor asupra cazului reclamat -, nu mai este acceptată în instanță. Înalta Curte de Casație și Justișie (ÎCCJ) a desființat această mică portiță tehnică a șoferilor grăbiți.

„În interpretarea şi aplicarea dispozițiilor pct. 3.1.1 din Norma de metrologie legală NML 021-05 „Aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (cinemometre)”, aprobată prin Ordinul directorului general al Biroului Român de Metrologie Legală nr. 301 din 23 noiembrie 2005, cu modificările și completările ulterioare, erorile maxime tolerate pentru măsurarea vitezei sunt cerinţe metrologice aplicabile numai în procedura de atestare a unui cinemometru de către entităţile prevăzute la art. 4 din ordinul susmenţionat, respectiv doar la momentul verificării şi omologării aparatului. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 19 februarie 2018. După redactarea considerentelor şi semnarea deciziilor, acestea se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Marja de eroare a radarelor Poliției Rutiere nu mai e luată în calcul în instanță. E decizia Instanței Supreme

Avocatul Mircea Ursuța spune că în state din Europa există marja de toleranță a aparatelor radar

Marja de eroare este admisă doar în procedura de omologare a aparatului, nu și la instanță

Cu alte cuvinte, marja de eroare este admisă doar în procedura de omologare a aparatului, nu și atunci când înregistrările radarului sunt folosite pentru aplicarea sancțiunilor la regimul rutier. În aceste condiții, contestarea imaginilor este imposibilă în lipsa acelei marje tehnice de erorare desființată de decizia a ÎCCJ.

„Până acum, judecătorii aplicau legea în mod diferit. Unii acceptau marja de eroare a acestor aparate radar, alții nu țineau cont de ea. Aplicarea legii avea diverse interpretări și se făcea numai în „minus” pentru că se lua în calcul prezumția de nevinovăție. Această decizie a ÎCCJ unifică practica în interesul legii la nivelul întregii țări, la nivelul tuturor instanțelor, semn că nu se va mai lua în calcul marja de eroare a aparatelor radar. Acea eroare e valabilă doar la calibrat, la omologare.

În acest context, putem spune că, deși acest lucru e imposibil, toate aparatele radar ale Poliției Rutiere sunt perfecte. Cât arată, cu atât a condus șoferul. Doar Parlamentul poate îndrepta lucrurile prevăzând direct în lege acestă marjă de toleranță ca și în alte state europene. Ar putea să introducă această problemă a marjei de eroare în lege pentru că cum nu există. Era aplicată doar pornind de la faptul că marja de eroare a fost admisă la calibrarea și omologarea aparatelor”, ne-a explicat avocatul Mirce Ursuța.

Specialiștii spun că decizia e contrară cu normele europene

Decizia ÎCCJ – despre care specialiștii spun că e contrară cu normele Europene -, e pronunțată, dar încă nu produce încă efecte pentru că nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Actul care face referire la excluderea marjei de eroare a aparatelor radar e în stadiul de redactare.
Pentru agenții rutieri e mai simplu: mai puține contestații

În ceea ce-i privește pe agenții rutieri, nimic nu se va schimba în modul lor de acțiune. Ei vor folosi ca și până acum aceleași radare în baza cărora vor redacta procesele verbale de constatare a încălcării regimului de viteză impus de lege.

„Experiența i-a învățat pe agenții rutieri să nu sancționeze șoferi care rulează la limita vitezei. Se feresc pentru a evita orice dubiu când e vorba de câțiva kilometri pe oră care fac diferența, iar procesul verbal de contravenție putea fi astfel demontat în instanță. Acum, e mai simplu pentru că șoferul nu va avea cum să mai conteste viteza înregistrată de aparatul radar pentru că a fost eliminată marja de eroare”, ne-au spus reprezentanți ai Poliției Rutiere.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte