„Nimeni nu poate spune dacă Uniunea Europeană va mai exista în forma actuală peste 10 ani. Dacă vrem să mai existe, atunci trebuie să luptăm din greu pentru ea’, a afirmat Schulz, atrăgând atenţia că în Uniune acţionează ‘forţe care vor să ne dezbine’, cu urmări dramatice.
Şeful legislativului european a reacţionat astfel la avertismentul recent al ministrului luxemburghez de externe şi al migraţiei, Jean Asselborn, conform căruia Uniunea Europeană s-ar putea destrăma, mentioneaza agerpres.
Preşedintele PE nu a precizat ce anume ameninţă Uniunea, dar cea mai mare parte a interviului se axează pe criza migranţilor, care a pus la încercare unitatea şi toleranţa blocului comunitar în cursul acestui an.
‘Uniunea Europeană nu este fără alternative, o evoluţie inversă este, fireşte, posibilă’, a estimat Schulz, explicând că alternativa ar fi ‘o Europă a naţionalismului, o Europă a graniţelor şi zidurilor’. ‘Acest lucru ar fi dezastruos pentru că o astfel de Europă a condus în mod repetat continentul nostru spre catastrofă’, a avertizat el.
Uniunea Europeană se confruntă cu disensiuni în privinţa crizei migranţilor, mai ales între cancelarul german Angela Merkel, care a condus eforturile de primire a refugiaţilor sirieni, şi lideri din fostul Est comunist, care se opun planului UE de distribuire de cote de refugiaţi, aminteşte Reuters.
Şi Spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor pare ameninţat, unele state reintroducând controale la frontiere. Săptămâna trecută, Grecia a cerut ajutor european pentru securizarea frontierelor sale şi gestionarea valului de migranţi, dezamorsând ameninţările unor state comunitare privind o eventuală excludere a sa din Spaţiul Schengen, mai scrie Reuters.
Potrivit lui Martin Schulz, nicio ţară nu poate gestiona singură provocări precum migraţia, acest lucru fiind posibil numai la nivelul întregii Uniunii.