MDRAPFE a lansat în ultimele două luni apeluri în valoare de 2,3 miliarde euro bani europeni

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), prin autoritățile de management pentru programele gestionate, a lansat în lunile noiembrie și decembrie apeluri de proiecte în valoare totală de aproximativ 2,3 miliarde euro fonduri europene.
Iulian Tudor
30 dec. 2017, 13:56
MDRAPFE a lansat în ultimele două luni apeluri în valoare de 2,3 miliarde euro bani europeni

„Concentrarea puternică din ultima perioadă pe lansarea tuturor finanțărilor europene, pe evaluarea proiectelor depuse și semnarea contractelor începe să dea roade. Recuperăm întârzierile și, simultan, ne pregătim pentru anul viitor. Este un moment potrivit să adresez un gând bun „coechipierilor” mei pentru rezultatele pe care le-am obținut împreună” – a spus Marius Nica, ministrul delegat al Fondurilor Europene.

Dintre finanțările disponibile, 387 milioane euro (cofinanțare UE) sunt pentru domeniul educației. Ne referim la sprijinul din Programul Operațional Regional (POR) pentru investiții în dotare și echipare infrastructuri de învățământ – aproximativ 222 milioane euro pentru creșterea participării la mai multe etape educaționale – învățământ antepreșcolar, preșcolar, obligatoriu, precum și învățare pe tot parcursul vieții. De asemenea, în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU) au fost deschise apeluri de proiecte în valoare totală de 165 milioane euro fonduri europene pentru scăderea ratei abandonului școlar și readucerea tinerilor în sistemul educațional prin programe de tip „a doua șansă”, respectiv pentru creșterea participării la învăţământul superior și pentru optimizarea ofertelor de studii din învățământul superior în sprijinul corespondenței cu piața muncii.

Creșerea accesului la locuri de muncă și reinserția pe piața muncii a tinerilor șomeri, accesul la servicii de calitate sociale și de sănătate, reducerea numărului de persoane cu risc de sărăcie, sunt teme finanțate în cadrul a patru apeluri deschise din POCU, cu o alocare UE de 235 milioane euro (fonduri UE).

Pentru sprijinirea dezvoltării inteligente și dezvoltarea afacerilor, au fost lansate apeluri din Programul Operațional Competitivitate (POC) – 52 milioane de euro (contribuție UE) pentru Creșterea investiţiilor private în Cercetare – Dezvoltare – Inovare (finanțări disponibile pentru întreprinderile cu obiect de activitate cercetare-dezvoltare) și din POR – 47 milioane euro care susțin Investiții pentru IMM pentru implementarea unui rezultat al cercetării – inovării în parteneriat cu un ITT și 110 milioane euro pentru sprijinirea incubatoarelor și acceleratoarelor de afaceri. De asemenea, o contribuție la acest tip de dezvoltare o au și apelurile în valoare totală de 110 milioane euro (cofinanțare UE) lansate din POCU și dedicate sprijinirii de Activități independente, antreprenoriat și creare de întreprinderi, inclusiv microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii inovatoare, respectiv pentru Creșterea numărului de angajați care beneficiază de instrumente, metode, practici standard de management al resurselor umane pentru adaptarea la dinamica sectoarelor economice cu potențial competitiv.

Dezvoltarea infrastructurii este un alt domeniu care beneficiază de oportunități de finanțare consistente, în principal prin intermediul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM), care a deschis în ultimele două luni apeluri pentru dezvoltarea infrastructurilor de transport pe apă și aerian (325 milioane euro fonduri europene), infrastructurii de energie (50 milioane euro pentru Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuinţelor și pentru Creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate – biomasă, biogaz, geotermal). Sprijinirea eficienței energetice este și subiectul cererilor de proiecte în valoare totală de aprox. 145 milioane euro deschise în cadrul POR, iar în sprijinul infrastructurii de mediu, 342 milioane euro au fost alocați din POIM pentru Reducerea pagubelor cauzate de fenomenele naturale asociate schimbărilor climatice (inundații, eroziune costieră).

Dezvoltarea zonelor de frontieră se poate face cu ajutorul finanțărilor de circa 105 milioane euro (fonduri UE), deschise prin programele de cooperare teritorială România – Ucraina, România – Moldova, România – Serbia, iar dezvoltarea regiunii Delta Dunării este subiectul unui apel dedicat în valoare de 199 milioane euro, cu finanțare POR.

De asemenea, pentru sprijinirea și dezvoltarea sistemului de gestionare a fondurilor europene au fost lansate finanțări în valoare de 137 milioane euro, prin Programul Operațional Asistență Tehnică.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene are rol de autoritate de management pentru majoritatea programelor operaționale 2014-2020 derulate în România: – Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), Programul Operațional Capital Uman (POCU), Programul Operațional Competitivitate (POC), Programul Operațional Regional (POR), Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA), Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT), precum și pentru Programele comune de Cooperare România – Bulgaria, România – Moldova, România – Ucraina, România – Serbia, România – Ungaria, „Bazinul Mării Negre”.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Este bine sau nu să porți ochelari de soare iarna. Cât de des îi poți utiliza pentru a nu avea probleme cu vederea
Capital.ro
Proprietarii de locuințe, taxați în plus de la 1 aprilie. Se plătește cu 750 lei mai mult pe lună
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele cântăreț al României a murit sărac și orb. Nu merita această soartă. A fost artistul inimilor noastre
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
O femeie de 77 de ani a fost găsită moartă într-o fântână abandonată din Dolj
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR. DECIZIE de ultimă oră în Coaliție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre