Un medicament OTC (prescurtare din engleza „over the counter”) este un produs medicamentos care se poate elibera fara prescriptie medicala. Medicamentele fara prescriptie pentru copii pot ajuta/ameliora unele simptome suparatoare, de exemplu, in cazul racelilor/gripei. Dar acestea trebuie folosite corespunzator, in functie de varsta, de greutatea copilului, de istoricul medical, de durata tratamentului etc.
Un studiu din 2007 facut in SUA a demonstrat ca in cazul unui copil de doi ani, cu o banala raceala si cu o tuse cu o intensitate medie, mierea a avut acelasi efect pe care l-a avut un sirop de tuse. Dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa fugim de medicamente! Pentru ca acestea in multe situatii sunt mai mult decat recomandate. Doar ca trebuie folosite cu atentie si intelepciune.
Medicamentele fara prescriptie pot fi un real ajutor atunci cand un copil are febra mare si o stare generala alterata, dar pot dauna daca sunt luate excesiv sau daca este vorba despre o doza mai mare decat cea recomandata.
Atentie! Chiar si medicamentele fara prescriptie pot avea efecte secundare pentru un copil, de exemplu, senzatie de voma, de ameteala, dureri de burtica, eruptii cutanate, pana la transpiratii abundente, tremur, palpitatii, convulsii etc.
Iata ce trebuie sa stii despre supradoza cu medicamente in cazul copiilor
Automedicatia. Nu rare au fost cazurile in care copiii au gasit medicamente prin casa si nefiind supravegheati, fie din curiozitate, fie din dorinta „de a se face mai repede bine” au folosit doze mult prea mari.
Atentie: Asigura-te ca medicamentele sunt tinute undeva unde copiii nu pot avea acces la acestea.
Copilul aflat in responsabilitatea mai multor adulti, care nu comunica eficient. Din nou, nu rare au fost si situatiile in care parintele, dar si un alt adult (bona, bunica, educatoare etc) i-au administrat copilului cate o doza de medicament fara a se anunta intre ei.
Continuarea artiocolului pe superbebe.ro.