Medicii de familie pichetează joi Ministerul Sănătăţii: Fără noi restul sistemului va ajunge în colaps

Medicii de familie anunţă că vor picheta joi Ministerul Sănătăţii. Aceştia doresc să atragă atenția asupra situației grave existente la nivelul asistenței medicale primare, dar și a intregului sistem medical.
Marilena Vili
23 mart. 2016, 15:33
Medicii de familie pichetează joi Ministerul Sănătăţii: Fără noi restul sistemului va ajunge în colaps

Medicii de familie vor mărşălui joi, între orele 10.00 şi 12.00, în jurul Ministerului Sănătăţii. La ora 11.00, acestora li se vor alătura şi medicii din Colegiul Medicilor din România. Medicii de familie au anunţat că apoi vor depune un document la MS şi la CNAS, o petiţie care va fi depusă concomitent la toate Casele de Asigurări Judeţene.

„Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), în calitate de reprezentanți ai medicilor de familie din România, au decis să atragă și pe alte căi legale atenția la situația gravă existentă la nivelul asistenței medicale primare, dar și a intregului sistem medical. Practicarea profesiei noastre a ajuns un demers greoi, birocratic și riscant, cu legi ambigui, softuri gratuite dar nefuncționale, imputari abuzive si aberante, practic o cursă cu obstacole și cu o finanțare la limita subzistentei cabinetelor. Am elaborat in ultimul an zeci de documente atent argumentate, pe care le-am depus la CNAS, la MS, la Guvern. Susținerea asistenței medicale primare s-a manifestat însă numai în discursuri. În realitate suntem discriminați prin decizii arbitrare. Suntem aproape o treime din medicii tarii și suntem angajatori pentru 20 000 de asistente medicale. Ne ingrijim de nevoile medicale de bază ale pacienților și reprezentăm, de regulă, singura asistență medicală la care pacientii nostri au acces. Cu toate acestea, ingrădirile trasate în Contractul-Cadru impus de CNAS, nu ne permit să le oferim lucruri elementare, investigatii și medicamente uzuale, tratamente pe care orice țară civilizata le consideră cheia de boltă a sistemului de sănătate”, se arată într-un comunicat al SNMF.

Potrivit Societăţii Naționale de Medicina Familiei, „pacienții nu mai trebuie purtați pe drumuri și trebuie să beneficieze de drepturile elementare necesare ingrijirii sănătatii, drepturi pentru care toti plătim. În plus, sistemul penalizează mii de medici prin birocrație și obsesia controlului, în timp ce adevărații hoti scapă nepedepsiți”.

Citeşte şi Rodica Tănăsescu: Finanţarea asistenţei medicale primare, jenantă

Medicina de familie este baza sistemului de sănătate. Fără noi restul sistemului va ajunge în colaps. Ne dorim o țară europeană, în care oficialitățile de rang înalt se trateaza la Viena sau Istanbul în timp ce romanul obisnuit moare din cauza lipsurilor și suferă așteptând pe holuri din cauza unui server al CNAS? Astăzi expunem toate motivatiile si argumentele noastre. Joi vom demonstra pașnic în fața Ministerului Sănătății pentru drepturile noastre. Vineri are loc AG a FNPMF, iar sâmbătă are loc ședinta Senatului SNMF. Atunci vom decide dacă se va semna acest contract înjositor și discriminator”, se arată în comunicatul SNMF.

Principalele motive pentru care protestează medicii de familie sunt:

1. Îngrădirea unei accesibilităţi optimale a pacienţilor la serviciile medicale datorită deficientelor multiple ale sistemului informatic al CNAS, mai ales de la intrarea în funcţiune a Cardului de sănătate.
2. Finanţarea deficitară a sistemului medical românesc și implicit a asistenţei medicale primare (medicinii de familie)
3. Disfuncţionalităţi şi birocraţie excesivă în toate sectoarele sistemului medical
4. Neplata conform contractului a serviciilor medicale/imputări nejustificate în sectorul medicinii de familie – mai ales datorate multiplelor erori ale sistemului informatic.
5. Suprasarcini administrative şi restricţionări economice în activitatea medicală a medicului de familie, a cărui profesie a încetat să mai fie considerată și respectată drept profesie liberală.
6. Lipsa de receptivitate a decidenţilor la problemele, argumentele şi propunerile medicilor de familie pentru îmbunătăţirea eficienţei sistemului medical.
7. Impunerea unui contract înjositor, care va genera distrugerea cabinetelor individuale de medicina familiei în România, împreună cu noile condiții impuse prin intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal (imensa majoritate a cabinetelor de medicina familiei sunt cabinete medicale individuale).
8. Neacordarea dreptului de negociere a medicilor de familie în ceea ce priveşte legislaţia specifică activităţii lor.

Medicii de familie solicită creşterea procentului din PIB alocat sănătății la minimum 6% și creșterea alocării procentului alocat din FNUASS la 12% pentru Asistența medicală primară (AMP), recunoaşterea dreptului de negociere a organizaţiilor reprezentative ale medicilor de familie, pe legislaţia care le reglementează activitatea și consultarea reală a profesioniștilor din sănătate la elaborarea acesteia.

Mai mult, cadrele medicale cer şi retragerea de la publicare a Contractului cadru 2016-2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părţi, bazat pe respect, demnitate, comunicare între părți , dar şi gratuitate pentru serviciile medicale necesare personalului medical. În plus, medicii solicită şi o legislație specifică împotriva agresivității asupra cadrelor medicale, aplicabilă și în medicina familiei.

Tragem un semnal de alarmă. Aşa nu se mai poate. Practica profesiei noastre este o cursă cu obstacole. Sistemul medical românesc se bazează în mare parte pe minciună. Este o minciună că pacienţii au acces la tot ceea ce au nevoie. Este o minciună că softurile informatice merg foarte bine. Este o minciună că pacienţii au în spital tot ceea ce le este necesar. Este o minciună că medicii şi asistentele sunt încurajaţi şi stimulaţi în practica lor profesională. Este o minciună că se încearcă reducerea birocraţiei. Din păcate, toate aceste deficienţe cresc exponenţial, iar activitatea noastră este din ce în ce mai îngreunată„, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi Preşedintele SNMF, despre sistemul cardurilor de sănătate: Trebuie să fie nişte softuri funcţionale

Ea susţine că medicii cer retragerea de la publicare a contractului cadru 2016 – 2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părţi.

Acest contract pe care îl semnăm cu CNAS impune mari restricţii, nu putem prescrie medicamente uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Nu putem recomanda investigaţii medicale uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Circuitul pacientului este o mare problemă. Accesul pacientului la anumite servicii este îngrădit„, a spus Tănăsescu.

Şefa SNMF a criticat şi „discriminarea” care s-ar face între medicii de familie şi cei din ambulatoriu, întrucât cei din urmă au beneficiat de o creştere a salariilor 25 la sută, deşi cei dintâi ar fi majoritatea.

„Pe lângă bugetul mic alocat medicinei primare, pe noi ne afectează şi legislaţia codului fiscal care ne impoune o taxare suplimentară, fiind PFA. Am vrea să vedem că se reduc sarcinile administrative, dar deocamdată nu am văzut nimic în acest sens. În România se acordă pentru asistenţa medicală primară 6,5 la sută din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Noi reprezentăm o treime din medicii ţării şi avem în cabinete 20 la sută din asistentele din sistem”, a spus Rodica Tănăsescu.

Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), a declarat că medicii de familie sunt consideraţi privaţi şi primesc pentru o consultaţie 10 lei, iar un medic primar primeşte 12,6 lei pentru o consultaţie.

De trei ani stăm pe aceeaşi sumă, în condiţiile în care utilităţile au crescut, iar salariul mediu pe economie a crescut de trei ori. Lunar sunt între 10 şi 15 servicii nevalidate la medicii de familie. Gândiţi-vă la câţi medici de familie sunt şi care sunt economiile în sistem. Acestea nu sunt economii, ci furt pe faţă„, a mai spus Mihăilă.

Medicii de familie susţin acţiunile de protest din sistem şi atenţionează că, dacă nu se va renunţa la contractul cadru în forma actuală şi nu va creşte valoarea bugetului pentru asistenţa medicală primară, vor refuza semnarea contractului.

Citeşte şi Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical anunţă continuarea protestelor

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta Melania Trump acum 25 de ani – FOTO
Fanatik.ro
Comuna bogată din România care poate deveni oraș, deși locuitorii nu își doresc acest lucru. O mulțime de persoane s-au mutat aici în ultimii ani
Capital.ro
Interzis pentru cei care locuiesc la casă. Vecinii te vor da în judecată pentru despăgubiri. Iei amenda și de la Primărie
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de nazist a fost gestul făcut de Elon Musk la învestirea lui Donald Trump: „Nu știu cât a învățat el istorie”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
O altă zi cu mari probleme meteo. Temperaturile sunt bizare
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
Anda, o tânără de 34 de ani din Târgu-Jiu, a fost găsită moartă în propriul apartament 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Se retrage permisul de conducere pe viață. Șoferii nu mai au dreptul să îl recupereze vreodată
StirileBZI
O nouă minivacanță pentru români: Când pică Paștele Ortodox și Catolic în 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Atac cu cuțitul în Tel Aviv: Patru persoane rănite și atacatorul lichidat
MediaFlux
RĂZBOIUL e la FINAL! Trump PUNE LA cale PLANUL cu Zelenski
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!