Astfel, medicii şi asistentele care nu se vaccinează vor plăti testele pentru depistarea COVID din fonduri proprii. Ministrul Sănătăţii consideră că în acest mod va fi respectat dreptul pacientului de a fi tratat de persoane care nu le pot infecta.
„Urmează să modificăm Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale, aşa încât să facem mai indezirabilă absenţa vaccinării pentru personalul medical.
Şi atunci când vrem să facem lucrul acesta, avem în principal, în gând, pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare”, a declarat, la Sibiu, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, conform Mediafax.
Citeşte şi: Un val de cancer ar putea lovi Europa. Avertismentul experţilor: „Rezultatul e o bombă cu ceas”
De asemenea, Ioana Mihăilă a afirmat că nu poate fi nimeni obligat să se vaccineze, însă dorința celor din Ministerul Sănătăţii este de a-i informa pe toți și să faciliteze activitatea celor care sunt vaccinaţi.
„La nivelul la care am creionat lucrurile, fără să ajungem la o concluzie finală – personalul medical care nu este vaccinat, probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, a mai spus ministrul Sănătății, conform sursei citate.
Ministrul Sănătăţii a declarat, sâmbătă, că trebuie să continue campania de vaccinare deoarece nu am scăpat de pericolul reprezentat de COVID-19. Ioana Mihăilă a mărturisit că experţii se uită cu „mare îngrijorare” la creşterea numărului de infecţii în Marea Britanie şi Germania din cauza tulpinii Delta.