„În ceea ce priveşte situaţia din Burkina Faso, noi menţinem în continuare activă Celula de criză care se ocupă de această temă şi suntem într-un contact foarte strâns cu autorităţile din Mali. Am avut şi o vizită cu ministrul de Externe din Burkina Faso. În continuare, mergem pe ideea de a găsi o soluţie de aducere a lui în ţară. Din păcate, situaţia e puţin cam complicată. E vorba de răpitori care cer şi o anume contribuţie financiară, lucru pe care noi nu putem, legal, să îl facem”, a declarat Meleşcanu, potrivit news.ro.
El a spus că a avut recent o discuţie, la Londra, cu Frank Timiş, al cărui angajat era românul răpit şi că speră, prin intermediul unor societăţi care l-au angajat, prin intermediul unor firme de asigurări, să se găsească o soluţie pentru eliberarea lui.
Iulian Gherguţ, responsabil cu securitatea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, a fost răpit în 4 aprilie 2015 de cinci persoane înarmate, care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune. În august 2015, gruparea teroristă a publicat o înregistrare video cu cetăţeanul român răpit, în care acesta face apel la autorităţi să negocieze eliberarea sa.
De asemenea, jihadiştii al-Qaeda din Mali au dat publicităţii pe 2 iulie 2017 o înregistrare cu şase ostatici străini, printre care se numără şi românul Iulian Gherguţ. Ostaticii sunt prezentanţi de rând de către un narator, care susţinea că nu au existat până în acest moment negocieri pentru eliberarea lor. La sfârşitul înregistrării, vocea naratorului se adresează familiilor celor răpiţi şi susţine că nu au început până acum negocieri reale, dar apoi menţionează că negocierile continuă.