Cancelarul Merkel a afirmat înainte de semnarea tratatului că acesta este necesar în faţa „creşterii populismului şi naţionalismului”.
Totodată, noul tratat, care prevede o strângere a cooperării franco-germane în sectorul apărării, se doreşte a fi „o contribuţie” la crearea, la un moment dat, a unei armate europene, a afirmat Merkel, potrivit AFP. Franţa şi Germania contribuie cu acest document „la crearea unei armate europene”, a spus cancelarul german, evocând în special dezvoltarea „unei culturi militare şi a unei industrii de armament comune”.
La rândul său, preşedintele francez i-a criticat pe cei care „răspândesc minciuni” despre noul tratat, afirmând că aceştia „fac răul Istoriei şi popoarelor noastre”, într-o referire la informaţiile false difuzate despre document în special de extrema dreaptă franceză, conform căreia tratatul prevede ca Franţa să cedeze Germaniei locul său de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, iar germana va deveni „limbă administrativă” în Alsacia şi Lorena.
Tratatul „de cooperare şi integrare franco-germană” urmează „să-l completeze” pe cel aşa-zis de la Elysee, semnat în 1963 între generalul De Gaulle şi Konrad Adenauer, care concretiza reconcilierea franco-germană după război. El prevede o convergenţă a politicilor economică, externă şi de apărare ale celor două ţări, o cooperare regională transfrontalieră, precum şi o „adunare parlamentară comună”, compusă din 100 de deputaţi francezi şi germani.