Mihai Fifor atacă Guvernul: „PNL se comportă total iresponsabil şi trimite Parlamentului o lege proastă”

Senatorul PSD, Mihai Fifor, a reacționat într-o postare pe pagina sa personală de Facebook, după ce premierul Ludovic Orban a criticat PSD cu privire la amânarea dezbaterii proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea. 

RomaniaTV.net
12 iul. 2020, 12:34
Mihai Fifor atacă Guvernul: „PNL se comportă total iresponsabil şi trimite Parlamentului o lege proastă”

„PSD este extrem de îngrijorat de situația sanitară din țară însă un proiect de lege de o asemenea importanță, care afectează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, nu trebuie și nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă.

Este clar că un bolnav contagios trebuie izolat pentru a nu răspândi boala. Dar modul în care se pune în practică carantinarea, izolarea sau internarea face diferența între un regim abuziv și unul democratic.

Citeşte şi: Traian Băsescu: „România are legislaţia necesară pentru a face faţă epidemiei de COVID. Orban, fugi la Palatul Victoria!”

Înțelegerea dintre PNL și Alianța USR-PLUS la un pas de implozie în Capitală. SOMAȚIE PUBLICĂ pentru liderii USR și PLUS: Să renunțe! Îi voi da în judecată! Este a treia oară când Guvernul PNL se comportă total iresponsabil și trimite Parlamentului o lege proastă, făcută pe picior, în ultim moment. Deși știau de mai bine de o lună, de când s-a pronunțat CCR.

Iată doar câteva dintre aspectele care trebuie dezbătute cu seriozitate:

Carantina, izolarea, spitalizarea trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, științifice de boală. „Semnele sugestive” nu reprezintă o dovadă științifică, clară.

NU este precizată perioada acestor măsuri. Pe perioadă nedeterminată, cum vrea Guvernul Orban, este inacceptabil.

Citeşte şi: Raed Arafat explică de ce este nevoie de proiectul privind carantinarea. „E destinat oricărei ameninţări epidemiologice”

Ce se întâmplă cu copiii părinților izolați/carantinați. În niciun caz vreun funcționar vremelnic nu poate hotărî soarta lor, chiar și temporară.

Confiscarea și distrugerea bunurilor unei persoane izolate/carantinate. Această măsură trebuie aplicată DOAR în scopul decontaminării, proporțional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor cetățenești și pe o perioadă determinată. Orice altă variantă este inacceptabilă!

Posibilitatea contestării restrângerilor de drepturi. Judecătorii constituționali au precizat clar că trebuie să existe o asemenea posibilitate.

‼️ Nimic nu poate justifica, nici starea de alertă, nici măcar cea de urgență, legiferarea pe picior, amatoristică, făcută de Guvernul Orban”, a transmis Mihai Fifor.

Votul în plenul Senatului pe proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, programat sâmbătă, a fost amânat pentru luni.