Mii de români află, în fiecare an, că suferă de leucemie. Transplantul Medular în România, realităţi şi perspective de viitor

Câteva mii de români află, în fiecare an, că suferă de leucemie, limfom Non-Hodgkin, mielom multiplu sau limfom Hodgkin. Pentru unii dintre aceștia, transplantul medular (transplantul de celule stem hematopoietice) este unica soluție terapeutică. În aceste cazuri, găsirea unui donator de celule stem hematopoietice neînrudit poate fi vitală. Aceasta, din cauză că doar pentru 25% dintre pacienți se găsesc donatori compatibili în familie (frate sau soră). Pentru restul, identificarea unui donator neînrudit, care să fie compatibil, poate fi singura șansă la viață. În situația celor care au gene HLA (antigenul leucocitar uman) relativ comune, probabilitatea de a identifica un donator compatibil este în medie de la 1 la 200.000, până la 500.000.
Roxana Gagiu
21 iun. 2017, 14:46
Mii de români află, în fiecare an, că suferă de leucemie. Transplantul Medular în România, realităţi şi perspective de viitor

În România, până în acest moment sunt înregistrați 44.131 de potențiali donatori în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Dintre aceștia, numai 25.556 sunt eligibili pentru a dona celule stem hematopoietice, adică le-au fost realizate testările HLA. Persoanele înscrise în registru devin potențiali donatori nu doar pentru pacienții români care au nevoie de transplant medular, ci și pentru pacienți din țări ale căror registre naționale sunt interconectate cu RNDVCSH.

Dezvoltarea RNDVCSH, șanse mai mari la viață pentru pacienții români

Pentru aproximativ 50% dintre pacienții români, care au indicație de transplant medular nu se găsește un donator compatibil, potrivit datelor RNDVCSH.

Creșterea bazei potențialilor donatori români de celule stem hematopoietice înseamnă creșterea șanselor la viață mai ales pentru pacienții români care au nevoie de transplant medular, datorită faptului că probabilitatea de a găsi un donator compatibil este mai mare în cazul în care căutarea se face în rândul persoanelor din aceeași grupă populațională sau din aceeași regiune geografică.

Totodată, identificarea unui donator compatibil în registrul național înseamnă un timp de așteptare în medie de 2 ori mai redus pentru pacient, de la găsirea persoanei de la care se pot recolta celule stem hematopoietice și până la realizarea procedurii de transplant propriu-zise, față de situația în care donatorul este din străinătate.

Datele RNDVCSH indică o medie de 1.5 luni timp de așteptare de la identificarea unui donator compatibil în România și până la efectuarea transplantului, față de 3 luni câte sunt necesare, dacă donatorul este străin.

În cei patru ani de când în România funcționează Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice au fost realizate 136 de transplanturi medulare de la donatori neînrudiți, doar 6 dintre acestea (circa 4.5%) implicând donatori români.

„Societatea Română de Transplant Medular dorește să asigure cadrul de discuții și de colaborare pentru toți factorii implicați în transplantul de celule stem hematopoietice. Considerăm că doar împreună, medici, asociații de pacienți și, bineînțeles, cu sprijinul autorităților putem dezvolta transplantul medular în România. În acest sens, creșterea numărului de posibili donatori din Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este extrem de importantă. De multe ori trec luni și chiar ani până la identificarea unui donator compatibil pentru pacienți, așa încât aceștia pot pierde între timp indicația de transplant. Un registru național dezvoltat conduce la șanse mai mari de a găsi o persoană donatoare și ne-ar putea ajuta să salvăm mai multe vieți. Totodată, trebuie să existe o colaborare multicentrică și trebuie să realizăm parteneriate internaționale pentru a asigura un nivel optim de expertiză în centre în care să se extindă transplantul medular”, a declarat conf. dr. Alina Tănase, președintele Societății Române de Transplant Medular.

17 pacienți români așteaptă un donator

Fiecare nou înscris în RNDVCSH înseamnă o șansă în plus pentru pacienții care au nevoie de transplant de celule stem hematopoietice.

Orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani se poate înscrie în baza potențialilor donatori, cu condiția să aibă o stare de sănătate generală bună și să nu sufere de boli grave din sfera cardiovasculară, renală, pulmonară, de afecțiuni infecțioase, autoimune, neurchirurgicale grave, alergii severe sau cancer.

Înscrierea în registru se poate face la oricare dintre cele 18 de centre ale donatorilor de celule stem hematopoietice din cadrul centrelor de transfuzie sanguină din: Arad, Bacău, București, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Oradea, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Sf. Gheorghe, Slatina, Slobozia, Tîrgu Mureș, Timișoara, precum și din cadul spitalelor: Spitalul Clinic Universitar București, Spitalul Clinic de Urgență București, Institutul Clinic Fundeni București și Institutul Regional de Oncologie Iași.

După o informare prealabilă cu privire la procedura de recoltare de celule stem hematopoietice urmează completarea unui chestionar medical de autoevaluare și un formular de consimțământ. Apoi, sunt recoltate probe de sânge pentru testarea bolilor infecțioase care se pot transmite prin sânge (HIV/SIDA, hepatite B și C, sifilis), pentru realizarea profilului genetic și finalizarea înscrierii în registru.

Totuși, persoanele care sunt incluse în RNDVCSH nu devin automat donatori, existând posibilitatea ca acestea să nu fie identificate vreodată ca fiind compatibile cu vreun pacient. În cazul în care un potențial donator este compatibil cu un pacient care are indicație de transplant și nu are un donator compatibil în familie, îi va fi solicitat acordul de a dona, iar recoltarea de celule stem hematopoietice se va face după consilierea și în funcție de disponibilitatea acestuia. Donarea este strict confidențială, atât pentru donator, cât și pentru pacient.

Masa rotundă „Transplantul Medular în România: Realități și Perspective de Viitor” vizează stabilirea bazelor unui parteneriat între profesioniștii din domeniul transplantului medular, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și societatea civilă, în vederea promovării donării de celule stem hematopoietice în România. Prin intermediul acestui parteneriat, Societatea Română de Transplant Medular urmărește sprijinirea dezvoltării Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și, prin urmare, dezvoltarea activității de transplant medular în România.

DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Spynews
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra un apartament cu 3 camere la doar 20.000 de euro. E mobilat și complet utilat, iar în apropiere ai magazine, dar și o benzinărie
Capital.ro
Valabilitate nouă la permisul de conducere. Cine schimbă permisul auto din 2 în 2 ani în România
Playtech.ro
Cum arată Andreea Esca atunci când nu apare la TV. Imagini rare celebra prezentatoare TV
DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Adevarul
Romeo și Julieta din Tulcea, cei doi adolescenți găsiți morți, s-au aruncat de la peste 20 de metri înălțime în Cariera Bididia. Nu au avut nicio șansă
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
CRBL a vorbit despre intervențiile la care a apelat. Ce alte îmbunătățiri vrea să își mai facă artistul
Spynews
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Evz.ro
Dispar cele mai bune produse. Nimeni nu-și imaginează viața fără ele
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine sunt adolescenții în vârstă de 15 ani găsiți morți pe un câmp din Tulcea. Cei doi ar fi trăit o poveste de dragoste interzisă și au fugit de acasă
Cancan.ro
BREAKING | Dani Mocanu a fost condamnat la închisoare! Câți ani de pușcărie a primit
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia care l-a înfuriat pe Călin Georgescu. A fost emis ordin de protecție
StirileBZI
Ce ajutoare sociale se acordă în 2025: Câţi bani primesc şomerii și mamele cu copii mici
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Distribuirea pensiilor de ianuarie începe joi: Poșta Română mobilizează peste 14.000 de angajați
MediaFlux
PENSIILE din ianuarie ÎNTÂRZIE și MAI MULT! ANUNȚUL Poștei Române
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Vacanțe de vis mai aproape: zboruri directe din România spre Ibiza, Gran Canaria și Palma de Mallorca, din vara 2025