Crearea noului Minister al Consultării Publice şi al Dialogului Civic se va face prin consultarea oamenilor pentru care va lucra, informează Guvernul, într-un comunicat de presă.
„Înfiinţarea noii structuri însărcinate cu structurarea unui cât mai eficient proces de consultare publică şi dialog civic nu se poate face fără consultarea grupurilor din societatea civilă respectiv a cetăţenilor. Supunem astăzi consultării publice proiectul Hotărârii de Guvern (HG) pentru înfiinţarea şi stabilirea atribuţiilor noului Minister pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, organ de specialitate al administraţiei centrale a cărui apariţie este legată de prioritatea Primului Ministru, Dacian Cioloş de a deschide sistemul public cât mai mult dialogului şi consultării cu societatea civilă şi cetăţenii în general.
Odata depăşită această etapă de creare, practic, de la zero, a unei instituţii publice, în cadrul de reglementare specific, activitatea noastră se va referi, printre altele, la: transparenţa documentelor propuse/discutate în şedinţele de Guvern, realizarea, de către fiecare Ministru/Secretari de Stat, a unor rapoarte de transparenţă după întâlnirile cu grupurile de interese, angajarea personalului contractual în acest Minister pe un model de criterii de performanţă – reprezentând studiu pilot pentru un proces similar în alte autorităţi publice, acest ultim obiectiv cu riscul prelungirii etapei organizatorice până la care Ministerul va fi funcţional.
Avem un singur an la dispoziţie şi ne propunem să nu îl irosim. Obiectivele noastre ţin totuşi cont de durata limitată a mandatului şi solicităm opiniei publice ca în sugestiile formulate, să ţină cont de acest aspect„, precizează Guvernul.
„Deşi Bugetul pe 2016 aşteaptă cu nerăbdare informaţii despre acest Minister, considerăm vitală consultarea cu societatea civilă căreia sperăm ca activitatea Ministerului să îi folosească cât mai mult. Comentarii privind documentul se pot trimite pe pagina de facebook (https://www.facebook.com/mcpdc/) a instituţiei dar şi prin email la [email protected], până vineri 27 noiembrie ac. În paralel, Ministrul Violeta Alexandru va iniţia o serie de discuţii cu reprezentanţi ai mass media, ai grupurilor informale de cetăţeni, ai societăţii civile dispunând de reţele şi structuri de reprezentare în ţară, pentru a putea prelua cât ai multe opinii (inclusiv critice) despre crearea şi mandatul acestei structuri”, se mai arată în comunicat.
„Ce vreau să se înţeleagă, ministerul nu e funcţional din prima zi. Sarcina cea mai grea pe care un ministru o are în Cabinetul mei e a doamnei Violeta Alexandru pentru că ea a ajuns singură în acest minister. Nu are încă în spate un aparat, nu are un cadru juridic clar de funcţionare, pe care acum şi-l elaborează, nu are proceduri de lucru, oameni recrutaţi. Va fi o perioadă de timp, câteva luni în care va ţine, în paralel, legătura cu oamenii care aşteaptă un contact în Guvern şi în acelaşi timp să pună la punct acel dispozitiv. Ea are un rol esenţial de a crea de la zero o structură. Sigur, ea va fi ajutată de ceilalţi membri ai Guvernului”, a precizat duminică premierul Dacian Cioloş.
Premierul Dacian Cioloş a declarat joi, la debutul primei şedinţe a Guvernului, că va fi adoptată o ordonanţă privind structura Cabinetului său şi i-a cerut minstrului pentru Consultare Publică şi Dialogului Civic Violeta Alexandru ca „în termenul cel mai scurt” să vină cu o propunere de organizare a acestui minister pentru a se putea stabili cât ma repede platformele de comunicare şi de „schimburi de idei cu diferitele organizaţii din societatea civilă”.
Violeta Alexandru, propusa de Dacian Ciolos pentru a prelua functia de ministru delegat pentru consultare publica si dialog social in noul Guvern, este in prezent directorul ONG-ului Institutul pentru Politici Publice (IPP). Violeta Alexandru are 40 de ani si a absolvit Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti.