„Având în vedere capacitatea limitată de paturi la nivel naţional pentru pacienţii arşi şi necesitatea asigurării în regim de urgenţă a tratamentului necesar pentru pacienţii care au arsuri grave, există situaţii în care se impune transferul în străinătate al acestor pacienţi. În vederea facilitării accesului în timp util al pacienţilor cu arsuri la tratament, se impune constituirea unei comisii de profesionişti, respectiv medici în specialităţile chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă şi de anestezie şi terapie intensivă, care va analiza documentele medicale ale pacienţilor şi va stabili dacă este necesar transferul acestuia în străinătate, motivând necesitatea transferului”, se arată în referatul de aprobare.
Potrivit proiectului, deciziile comisiei se iau prin consens, cu acordul a minim 3 membri.
Totodată, comisia analizează dosarul medical al pacientului şi, după caz, stabileşte, motivând necesitatea, transferul pacientului în vederea efectuării tratamentului în străinătate.
„Decizia comisiei de transfer al pacientului pentru tratamentul în străinatate se aprobă de către ministrul Sănătăţii, care solicită la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă, asigurarea transportului autorizat. Decizia comisiei se comunică imediat medicului curant al pacientului şi celorlalte instituţii sau autorităţi cu competenţe în asigurarea transportului medical şi plăţii pentru tratamentul care urmează a fi efectuat. Decontarea cheltuielilor pentru pacienţii cu arsuri transferaţi în străinătate se realizează de către Casele Judeţene de asigurări de sănătate pe baza formularului S2 pentru pacienţii asiguraţi şi de către Ministerul Sănătăţii conform metodologiei”, prevede proiectul.