Ministrul Ana Costea vrea criterii de performanţă şi cere revizuirea proiectului Legii salarizării unitare

Ministrul Muncii, Ana Costea, le-a cerut miniștrilor să îi comunice, până pe 11 ianuarie, criteriile de performanță care să justifice sistemul de salarizare pe "familia ocupațională de care aparțin" și va solicita, prin Memorandum, Guvernului constituirea unei comisii care să se ocupe de revizuirea proiectului Legii salarizării unitare și, ulterior, de consultarea cu ministerele pe marginea acestui document.
Iulian Tudor
05 ian. 2016, 21:58
Ministrul Ana Costea vrea criterii de performanţă şi cere revizuirea proiectului Legii salarizării unitare

„Legea salarizării unitare este un obiectiv pe care eu, cu ministerul pe care îl reprezint, mi l-am asumat, cu finalizare în noiembrie 2016, din motivul că orice act normativ cu aceste prevederi este imposibil să se adopte de la 1 ianuarie, deoarece este an electoral, dar asta nu împiedică începerea consultărilor, a negocierilor. (…) Am transmis, încă din 31 decembrie, colegilor mei miniștri o adresă prin care am cerut, pentru că în opinia noastră orice sistem corect, obiectiv, trebuie bazat pe criterii de performanță și trebuie să reflecte importanța socială a activității pe care fiecare salariat o desfășoară, am transmis o adresă prin care am solicitat, în consultare cu comisiile de dialog social, să comunice care ar fi criteriile de performanță care să justifice sistemul de salarizare pe familia ocupațională de care aparțin și, pe de altă parte, să ne indice criteriile care să justifice premierea. După cum știți, există posibilitatea unui fond de premiere. Fiecare ordonator de credite își poate prevedea în buget un sistem de premiere, care și acesta, în opinia noastră, ar trebui făcut obiectiv, pe criterii. Termenul până la care colegii miniștri cu comisiile de dialog social trebuie să comunice criteriile de performanță pe domenii de activitate este 11 ianuarie”, a declarat Ana Costea, la TVR1.

Citeşte şi: Ministrul Ana Costea, despre taxa pe supravieţuire: Cereţi explicaţii celor care au elaborat Codul Fiscal

Acesta a precizat că, în paralel, lucrează la un Memorandum ce va fi prezentat premierului și supus spre aprobare în ședință de Guvern, privind constituirea unei comisii care va revizui proiectul Legii salarizării unitare, scrie Agerpres.

„Între timp, pentru că lucrăm în paralel, pentru a garanta și a oferi tuturor salariaților — și până la urmă populației acestei țări — garanția că obiectivele pe care ni le-am asumat ni le ducem la capăt, am întocmit un Memorandum, pe care intenționez să-l supun premierului și aprobării în ședință de Guvern, un Memorandum prin care am să solicit constituirea unei comisii care să aibă ca reprezentanți Ministerul Muncii, cu direcția de specialitate, reprezentat la nivel de cel puțin secretar de stat plus 2-3 experți de la Ministerul Administrației și Dezvoltării Regionale pentru partea de administrație locală, care se află în subordinea domnului vicepremier, Ministerul de Finanțe… după care comisia, pe baza propunerilor care vin pe domenii de activitate, va revizui proiectul prin consultări cu fiecare minister, pentru că, din câte am înțeles, pe proiectul actual, existent, s-au efectuat consultări, dar au existat nemulțumiri și la un moment dat s-au blocat. Deci, vom lua fiecare familie ocupațională cu reprezentanții ei și vom discuta”, a spus Ana Costea.

Ea a explicat că rezultatul va fi o lege care să ofere predictibilitate angajaților, care vor cunoaște astfel care le va fi venitul. În al doilea rând, aceasta va asigura o echitate, iar cei care au același nivel de studii, aceeași vechime, care beneficiază de sporuri, pe orizontală ar urma să beneficieze de același salariu. Proiectul va avea în vedere și sistemul de avansare. Legea ar urma să intre în vigoare din 2017.

Potrivit ministrului, această lege este importantă și necesară, pentru că la ora actuală salarizarea se face în baza Legii salarizării 330/2009, modificată prin Legea 284/2010, care nu se aplică integral și există disfuncționalități.

„Este vorba despre 110 clase și 24 de coeficienți. Salariul minim are influență, pentru că majorarea salariului minim a presupus și modificarea coeficienților. În prezent, în sistemul public există discrepanțe și discriminare între aceleași categorii de salariați, mai exact avem diferențe de salarizare între persoane ce ocupă aceleași funcții, pe orizontală, între persoanele cu o vechime în activitate ce ajung la un salariu mai mic decât un debutant. O altă disfuncționalitate este faptul că există o diferență și în interiorul aceleiași instituții și între instituții. Există o diferență și la nivelul administrației locale. Și acolo au operat majorări de până la 12%, anterior majorării de 10%„, a mai afirmat Ana Costea.

Ministrul Muncii a declarat în prima sa conferință de presă că Legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice se află printre prioritățile anului 2016.

„Există un proiect în minister al acestei legi (a salarizării unitare — n. r.). Împreună cu direcțiile de specialitate din minister, după ce vom așeza puțin pe tot ceea ce înseamnă salarizare va trebui să facem niște studii de impact. Va trebui să respectăm procedura de a revizui acel proiect, pe de o parte, să vedem care sunt lucrurile… există niște nemulțumiri și din partea sindicatelor și din partea patronatelor și atunci vom relua această procedură. Deci, noi, la 1 februarie, o să avem proiectul pus la punct în minister, îl supunem procedurii consultării partenerilor sociali, pentru că am acest mecanism și legea mă obligă ca tot ceea ce înseamnă proiect de act normativ cu impact pe atribuțiile partenerilor sociali să îi consult. Voi face și o consultare interministerială. După ce realizăm consultarea cu partenerii sociali proiectul de lege urmează să fie dezbătut de societatea civilă și abia după aceea intră în dezbaterile comisiilor de specialitate la Parlament”, a explicat atunci ministrul Muncii.

Ana Costea a precizat că la toate acestea se adaugă o restricție cu privire la adoptarea cu cel puțin șase luni înainte de alegeri a unor legi care prevăd acordarea de drepturi materiale. Ca urmare a acestei restricții, ea și-a stabilit ca termen de adoptare a legii luna noiembrie 2016.

Citeşte şi: Ministrul Muncii, Ana Costea, despre majorarea salariului minim din mai: „O soluţie echitabilă”

Ministrul Muncii a subliniat că proiectul de lege care există în minister are ca dată de intrare în vigoare 1 ianuarie 2017.

Spynews
Știrile Antena Stars. Magicianul Robert Tudor, țepuit de un șofer de ride-sharing. Cum s-a întâmplat totul: ”El câștigă câte...” / VIDEO
Bzi.ro
Babs s-a afișat cu un milionar celebru! Cum a fost surprinsă fosta iubită a lui Dorian Popa
Fanatik.ro
Când și în ce oraș va juca România cu Olanda. Program complet optimi EURO 2024
Capital.ro
NU ai voie să te urci așa la volan. Legea rutieră a intrat în vigoare din martie 2022
Playtech.ro
ȘOC! Emilia Ghinescu, cu SÂNII la vedere! Atenție, poze de INFARCT!
DailyBusiness
Poliția Română face angajări! Peste 1.000 de posturi sunt disponibile
Adevarul
Pluralul cuvântului „complex”, exercițiul care i-a pus in dificultate pe elevi la Evaluarea Națională
Spynews
Mireasa. Direct din culise. Fanii îi cer Mariei Lungu să se împace cu Cristian Marinescu. Cum a răspuns blondina
Spynews
Cine este și cu ce se ocupă Diandra Doris, ispita de la Insula Iubirii! Este urmărită zilnic de zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare / FOTO
Evz.ro
Obiectele care îți influențează viața. Ce ar trebui să poarte fiecare zodie
Impact.ro
ȘOC! Monica Bîrlădeanu SE CĂSĂTOREȘTE cu Valeriu Gheorghiță! Am aflat DATA NUNȚII
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Cutremurător! Fiica Iuliei Albu, afectată de cancerul tatălui: 'Nu era...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cât cer interpreții de muzică populară pentru a cânta la o nuntă! Tarifele sunt de ordinul miilor de euro. „Se pare că oamenii vor”
Capital.ro
Este obligatoriu în România. S-a dat ordin de la UE. Măsura se aplică în toate statele membre
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
substantial.ro
Georgia învinge Portugalia cu 2-0 la Euro 2024; Turcia trece de Cehia cu 2-1
MediaFlux
Decizia FINALĂ privind CENTRALELE de APARTAMENT. S-a DAT LEGEA
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?