Bodog a anunţat că programul Acţiuni Prioritare-Arsuri este aproape finalizat. Ce beneficii aduce acesta pacienţilor cu arsuri

Ordinul de ministru pentru programul Acţiuni Prioritare (AP)-Arsuri este aproape finalizat, a anunţat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, care a mai precizat că instituţia încearcă să-l încadreze în cadrul bugetar pentru anul viitor.
Iulian Tudor
25 oct. 2017, 09:26
Bodog a anunţat că programul Acţiuni Prioritare-Arsuri este aproape finalizat. Ce beneficii aduce acesta pacienţilor cu arsuri

„Programul AP-Arsuri a fost pus în dezbatere publică anul trecut după care a fost retras. Noi l-am reluat. Practic, este vorba despre un ordin de ministru. După ce am încheiat ordinul de ministru cu privire la funcţionarea unităţilor de arşi mari, am reluat ordinul de ministru cu privire la AP-Arsuri, acolo erau câteva prevederi care erau discutabile şi erau greu de aplicat, motiv pentru care am rugat din nou comisia de specialişti să se aplece asupra lui. Ordinul este aproape finalizat şi încercăm să îl prindem în cadrul bugetar pentru anul viitor”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit Mediafax.

Florian Bodog a precizat că, actualmente, sunt făcute decontări şi pentru pacienţii arşi din AP-ul pentru terapie intensivă.

„Din păcate, la momentul de faţă, singurele secţii care ar putea să beneficieze de aceste AP-uri sunt cele din Bucureşti, respectiv Spitalul de Arşi, Spitalul Floreasca şi Spitalul Bagdasar, parţial Spitalul Judeţean Timişoara pentru că ei tratează cel mai mult pacienţii cu arsuri grave, însă, în momentul în care centrele îşi vor primi aparatura – Timişoara şi Iaşi- vom putea să extindem acest proiect. Finanţarea a fost aprobată şi alocată la nivelul execuţiei bugetare de anul trecut”, a completat Florian Bodog.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că programul AP-Arsuri are deja o formă finală, prima cale fiind de avizare intraministerială, după care va fi pus în transparenţă decizională, pentru discuţii.

În 5 septembrie 2016, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, proiectul Acţiunii Prioritare Arsuri, prin care urmau să se deconteze mai multe servicii oferite de spitale pentru tratarea pacienţilor care au suferit arsuri. Proiectul a fost elaborat pe modelul Acţiunilor Prioritare, care urmăresc să asigure acoperirea costurilor ridicate ale tratamentului urgenţelor majore la nivel intra-spitalicesc.

„După tragedia din clubul Colectiv, nevoia unei linii dedicate de finanţare a tratamentelor pentru pacienţii cu arsuri a devenit stringentă, mai ales luând în considerare limitele destul de reduse ale decontării cheltuielilor cu aceşti pacienţi. Pentru a nu mai fi nevoite spitalele să asigure diferenţa considerabilă din venituri proprii, AP-Arsuri va deconta următoarele: reactivi specifici şi consumabile pentru determinări de laborator; consumabile pentru monitorizarea pacienţilor; consumabile specifice pentru tratamentul şi îngrijirea pacienţilor cu arsuri; consumabile şi echipamente pentru tratamentul în perioada post-critică; soluţii şi materiale consumabile pentru asepsia în secţiile de arsuri; educaţia specifică pentru tratamentul acestor pacienţi şi servicii specifice”, se arăta în document.

Noutatea absolută în sistemul sanitar românesc o reprezenta, potrivit Ministerului Sănătăţii de la acea vreme, decontarea serviciilor de recuperare medicală şi kinetoterapie pe perioada internării şi un an după externare şi de psihoterapie pe durata internării şi un an după externare.

Ulterior, proiectul a fost retras.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
România a pierdut cea mai frumoasă cântăreață. Era diva României. Era un fenomen, un simbol
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ce părere au preoții despre horoscop și astrologie. Răspunsul părintelui Dascălu 
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație