Ministrul britanic al Finanţelor vrea reducerea taxei pe profit la 15% pentru a atrage investiţii după ieşirea din UE

George Osborne, ministrul britanic al finanţelor, consideră că Marea Britanie ar trebui să reducă taxa pe profit la 15%, de la 20% în prezent, pentru a putea atrage interesul investitorilor după ieşirea din Uniunea Europeană.
Filip Stan
04 iul. 2016, 07:52
Ministrul britanic al Finanţelor vrea reducerea taxei pe profit la 15% pentru a atrage investiţii după ieşirea din UE

Osborne declara, la începutul săptămânii trecute, că ar putea fi nevoie de măsuri de austeritate – creşterea taxelor şi scăderea cheltuielilor publice – din cauza efectelor Brexitului, votat cu o majoritate de 51,9% la referendumul din 23 iunie. Ulterior, Osborne a plusat, afirmând că este nevoit să renunţe la ţinta de a aduce bugetul pe excedent până în 2020.

Într-un interviu publicat duminică în Financial Times, George Osborne a declarat că acceptă rezultatul referendumului, însă vrea să atenueze consecinţele în plan economic, scrie Bloomberg.

Marea Britanie are, începând din aprilie 2015, un impozit pe profit de 20%, cotă unică. Guvernul programase deja scăderea taxei la 19% începând din aprilie 2017, respectiv la 17% în 2020.

„Acum trebuie să punem cu toţii umărul, la nivel naţional, să se termine cu bine pentru poporul britanic. Nu îmi retractez avertismentele privind consecinţele, inclusiv o recesiune”, a declarat Osborne pentru Financial Times, preluat de Bloomberg.

Lira sterlină s-a depreciat cu 11% de la referendum, iar multe capitale europene au început să „curteze” companiile britanice îngrijorate că Brexitul le va tăia accesul la piaţa unică a UE. În pericol este cartierul financiar londonez, principalul hub financiar al Europei.

Incertitudinea persistă în ceea ce priveşte traiectoria viitoare a Marii Britanii. Premierul David Cameron şi-a anunţat demisia cu efect din octombrie, iar în Partidul Conservator, aflat la putere, a luat naştere o luptă politică dură pentru preluarea conducerii partidului şi obţinerea nominalizării pentru funcţia de premier.

Principalii actori sunt Theresa May, ministru de interne în cabinetul Cameron, şi Michael Gove, în prezent ministru al Justiţiei, rămaşi în cursă după ieşirea din scenă a fostului primar al Londrei Boris Johnson, principala faţă a campaniei pentru ieşirea din UE, într-o lovitură reflectată în presă drept trădarea lui Boris de către prietenul său Gove, după ce ambii l-au trădat pe prietenul lor Cameron. May este favorită, însă este criticată în propriul partid pentru că anterior referendumului a susţinut campania Remain. Unii consideră că nu este candidatul potrivit, că este nevoie de un premier dedicat ieşirii din UE.

Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a fost cuprins de asemenea de haos: conducerea partidului, în frunte cu preşedintele Jeremy Corbin, este trasă la răspundere pentru pierderea campaniei electorale pro-UE. Astfel, poziţia lui Osborne ca ministru de finanţe este mai mult decât incertă.

Osborne visează la cea mai scăzută cotă unică de impozitare a profitului din grupul G20 al marilor economii ale lumii, iar pasul la 15% ar apropia taxa din Marea Brianie de cota din Irlanda, de doar 12,5%. Franţa şi Germania ar fi de asemenea nemulţumite de o taxă mai mică dincolo de Canalul Mânecii, în ceea ce reprezintă acum a doua mare economie a UE.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu a învins Antena 1! Judecătorii au decis câți bani trebuie să primească
Fanatik.ro
Cum a reușit un român să cheltuie de 6 ori mai puțini bani pentru vacanța în Grecia. Metoda bărbatului a generat mari controverse în mediul online
Capital.ro
Se CONFISCĂ totul pe loc. Legea pe care o uită mulţi. Nu mai scapi, de acum
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe câmp! Bikini-ul minuscul nu i-a putut acoperi POSTERIORUL apetisant
DailyBusiness
Servicii medicale gratuite pentru români! Ce se modifică de la 1 iulie
Adevarul
Un nou caz de sclavie în Argeş. Imagini cutremurătoare de la ferma unde erau ţinute cele şapte victime | VIDEO
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Soții Dolănescu, tarif de lux la cântări. Cât încasează pentru fiecare spectacol
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Previziunea-șoc a 'noului Nostradamus' pentru 2024. Urmează evenimente apocaliptice: 'Ce-i mai rău abia acum începe'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 27 iunie 2024. Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE. Iată ce premii sunt puse în joc la extragerea din această seară
Capital.ro
Devin proprietari și pe terenuri. S-a dat lege în România. Decizia a venit joi, 27 iunie
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
stirilekanald.ro
Și-a ucis fratele! „Trebuie să mai omor pe...”
substantial.ro
Nicușor Dan discută despre formarea majorității în Consiliul General
MediaFlux
FACTURILE se MAJOREAZĂ cu 20% de la 1 IULIE! Milioane de români, AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?