Ministrul de Finanţe, PRECIZĂRI legate de eliminarea obligativităţii plăţii CASS de către persoanele fără venituri

Discuția inițiată miercuri în ședința de Guvern în vederea modificării prevederilor articolului 180 din Codul Fiscal, care reglementează contribuția la asigurările de sănătate pentru persoanele fără venituri, în sensul eliminării caracterului obligatoriu al acesteia, va avea rezultate în următoarele săptămâni, a afirmat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.
Iulian Tudor
06 ian. 2016, 19:16
Ministrul de Finanţe, PRECIZĂRI legate de eliminarea obligativităţii plăţii CASS de către persoanele fără venituri

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe, în prezent, persoanele care nu pot dovedi plata contribuției la asigurările de sănătate sunt obligate, pentru a obține calitatea de asigurat, să achite contribuția legală pe ultimele șase luni, în cuantum lunar de 5,5% din salariul minim, în cazul în care nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripție privind obligațiile fiscale.

Potrivit noului Cod Fiscal, aprobat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial în data de 10.09.2015, persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse datorează, lunar, contribuția la asigurările sociale de sănătate și au obligația să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.

În viziunea ministrului Finanțelor, Anca Dragu, măsura poate avea un impact negativ semnificativ asupra unor anumite categorii defavorizate de contribuabili.

Mă gândesc, în special, la persoanele cu venituri ocazionale, mai mici decât salariul minim pe economie. În general, dorim să evităm situația în care costul colectării unor taxe și impozite depășește sumele încasate la bugetul general consolidat. Luăm în calcul îmbunătățiri ale Codului Fiscal și ale normelor metodologice aferente, în special pentru a veni în sprijinul contribuabililor și a eficientiza sistemul de colectare, fără majorarea taxelor și a impozitelor. Discuția inițiată astăzi va avea, cu siguranță, rezultate în următoarele săptămâni„, a dat asigurări șeful de la Finanțe.

Guvernul va face o analiză până la sfârșitul acestei luni pentru a vedea dacă se susține din punct de vedere fiscal și constituțional articolul 180 din Codul fiscal, care se referă la obligativitatea tuturor persoanelor, inclusiv a celor care nu realizează venituri, de a plăti contribuția la asigurările de sănătate, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria.

Vom face până la sfârșitul lunii ianuarie — începutul lunii februarie o analiză în legătură cu sustenabilitatea acestui articol 180 atât din punct de vedere fiscal, cât și constituțional, pentru că și din punct de vedere constituțional se pune problema dacă se respectă prin acest articol principiul justei așezări a sarcinii fiscale. (…) Costurile de implementare, așa cum rezultă ele din articolul respectiv, par a fi mai mari decât veniturile care ar rezulta, așa încât se pune la modul serios întrebarea dacă se susține din acest punct de vedere articolul„, a spus Dan Suciu.

CITEŞTE ŞI: CODUL FISCAL. Guvernul va ELIMINA obligativitatea plăţii CASS pentru persoanele fără venituri VIDEO

DailyBusiness
România, foarte aproape de Schengen. Predoiu: „Va fi o decizie politică!”
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
“Viena Estului”, orașul pe care România l-a pierdut. Este plin de locuri și clădiri superbe, inclusiv una care seamănă cu celebra școală Hogwarts din Harry Potter
Capital.ro
A murit regina filmului. Adio, dragă doamnă! A fost simbolul generației sale
Playtech.ro
Doamne cât de frumoasă era Adriana Iliescu în tinerețe. Cea mai bătrână mamă din România era superbă
DailyBusiness
De la 1 octombrie, ratele cresc iar! Românii vor scoate din nou bani de la saltea
Adevarul
Cât a ajuns să coste un apartament în cea mai mare comună a țării. Cu același preț s-ar putea lua mai multe locuințe în Spania sau Anglia
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Hotărârea castastrofală a lui Ceaușescu. Românii au suferit crunt
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Băiatul care a înjunghiat doi tineri în Grădina Botanică din Craiova a fost condamnat definitiv. Câți ani de închisoare îl așteaptă
Cancan.ro
Scandal pe bunurile soției lui Gabriel Vasiliu de la Puterea Dragostei. Ce pretenții au rudele Anei Maria, la o săptămână după înmormântare
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Vecinii pot intra peste tine în casă. E legal! N-ai voie să faci așa ceva la bloc
StirileBZI
Aceste pensii riscă să fie tăiate! Nu le vor mai primi din 1 octombrie
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Un ciclon puternic amenință România cu inundații: autoritățile în alertă maximă
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare COMPLETĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Studenţii cresc cu 20% cererea pe piaţa închirierilor de locuinţe şi trag în sus chiriile apartamentelor vechi