Raluca Prună: Mi-aş fi dorit să se vorbească în Memorandum şi despre pensiile de un miliard de lei vechi pe lună UPDATE

Raluca Prună, ministrul Justiției, consideră că "Memorandumul privind justiția" întocmit de asociațiile profesionale este "o repetiție a unor probleme recurente" și spune că și-ar fi dorit ca în document să se facă referire la teme precum salariile magistraților, efectele discreționare ale legii penale și ridicarea imunității.
Iulian Tudor
21 sept. 2016, 06:13
Raluca Prună: Mi-aş fi dorit să se vorbească în Memorandum şi despre pensiile de un miliard de lei vechi pe lună UPDATE

UPDATE Daniela Gîrbovan, preşedintele UNJR, susţine că ministrul Justiţiei transmite unele informaţii eronate, printre care şi faptul că magistraţii pensionari ar beneficia de chirii, precizând că în ceea ce priveşte cuantumul pensiilor, „este, probabil, vorba de cazuri punctuale” care pot fi corectate.

„În primul rând, salut faptul că ministrul Justiţiei apreciează că magistraţii reclamă în mod deschis şi asumat problemele din Justiţie, unele dintre ele într-adevăr recurente. Din păcate, doamna ministru transmite unele informaţii eronate, cum ar fi aceea că magistraţii pensionari beneficiează de chirii. Nu este real acest fapt. În ceea ce priveşte cuantumul pensiilor la care face referire doamna ministru, este, probabil, vorba de cazuri punctuale şi dacă sunt efect al unor scăpări ale legii, acesta trebuie corectat. Nu este însă onest să tratezi o excepţie ca o regulă, în loc să corectezi anormalitatea. Pe de altă parte însă, Memorandumul privind justitia nu cuprinde nici o revendicare privind majorarea salariilor, asa cum in mod repetat si fals se afirma. Memorandumul este un sumar al problemelor din justitie, ce necesita pentru rezolvare o discutie deschisa si efort onest din partea fiecaruia dintre cele trei puteri”, a declarat pentru Mediafax Daniela Gîrbovan, preşedinte al UNJR.

 

„Câteva cuvinte despre protestele în magistratură. Nu e limba ‘tehnocrată’ cea în care scriu, ci a responsabilității, plus a bunului simț (common sense) și a unei expertize în materie pe care nu o împart cu niciun politician vocal de azi. Memorandumul este în genere o repetiție a unor probleme recurente. De 20 ani încoace: în 2000 eram aproape singură când mă ocupam de subiect. Mă bucur că acum avem un număr oarecum decent de magistrați tăcuți atunci… Vremuri grele până în 2004, nu pentru orice…”, a scris Raluca Prună, pe Facebook.

Ea arată că se poate vorbi de salarii nedemne în magistratură doar în comparație cu state membre de top din Uniunea Europeană, însă nu și raportat la alte categorii profesionale din țară — medici, profesori sau posturi de nivel înalt din aparatul administrativ central.

Salarii nedemne azi? Poate că da. Dacă ne raportăm în mod absolut la state membre de top. Irlanda e exemplul preferat. Discutabile salarii sub aspectul raportării la medici, profesori sau cele mai multe funcții de top din aparatul administrativ central. De aproximativ 1 la 6, alături de Bielorusia și Rusia (apud CEDO). În Irlanda suntem la 1 la 2„, mai scrie Prună.

Ministrul precizează, în privința salariilor din magistratură, că acestora li se adaugă și alte venituri.

Aș fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura și grefieri chirii sine die (600 euro lunar în București, de exemplu). Chiar și pentru magistrați pensionari acum trecuți în avocatură — never mind venitul din avocatură. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toți cei detașați din altă localitate (inclusiv membrii CSM). Toate acestea sunt posibile pe temeiul forțării unor legi neriguros redactate. Care nu sunt impecabile, recunosc. Vezi toate guvernele până la acesta”, explică ea.

O altă temă despre care Raluca Prună spune că ar fi vrut-o abordată în Memorandum se referă la efectele discreționare ale legii penale: „imunități și ridicarea lor diferită în cazuri similare, pe limba celor necomplicați. Descumpănitor, pentru cetățeni…”.

Ministrul Justiției menționează că a primit sugestii referitoare la eliminarea banilor pentru chirie și creșterea salariilor în magistratură.

„De la topul CSM: să tai chiriile și să dau salarii mai mari. Nu am acceptat acest troc, care ar scoate cu mâna Executivului această grandoare fiscal inconștientă și nesustenabilă a predecesorilor, cu mentalități nealterate de infuzii occidentale la care ne place să raportăm. Când și dacă ne convine. Aș putea discuta tăierea chiriilor numai dacă CSM se pronunță prin vot covârșitor, exact ca pe aplicarea OUG 20, pe lipsa de oportunitate a menținerii chiriei sine die. La magistrați și grefieri — în cuantum identic. Privilegii date prin lege, nu a Guvernului tehnocrat, ci a celor mai mândri că sunt români și care — în acest ritm — îi vor lăsa pe români desculți și fără pensii cât de curând”, mai explică ea.

Raluca Prună anunță că vineri, 23 septembrie, este invitată de CSM la o discuție cu magistrații. „Voi explica în detaliu care e viziunea sustenabilă a Ministerului Justiției. Nepopulistă și realistă. În rest, înțeleg fervoarea candidaților la CSM, cu atât mai vocali, cu cât sunt lideri de asociații și candidați la CSM. Aș mai aștepta ca sutele de magistrați care mi-au scris în bilateral să facă public pasul înainte. Istoria care s-a scris fără voi și pentru voi în 2004 nu se mai poate repeta”, adaugă ministrul Justiției.

CITEŞTE ŞI: Raluca Prună, despre votul în cazul Oprea: Problema este că aplicăm în mod discriminatoriu legislaţia

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Este bine sau nu să porți ochelari de soare iarna. Cât de des îi poți utiliza pentru a nu avea probleme cu vederea
Capital.ro
Proprietarii de locuințe, taxați în plus de la 1 aprilie. Se plătește cu 750 lei mai mult pe lună
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele cântăreț al României a murit sărac și orb. Nu merita această soartă. A fost artistul inimilor noastre
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
Ministerul Transporturilor: România, un punct strategic pentru tranzitul de mărfuri
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE! Se decide CREȘTEREA pensiilor în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre