‘Ne bucurăm de fiecare dată când un ONG are o asemenea inițiativă, deoarece sprijinul și implicarea societății civile sunt deosebit de importante pentru noi. Aceste cifre nu ne sunt străine, le-am descoperit și noi în investigațiile derulate, atunci când am ridicat problema tăierilor ilegale în CSAT. Tocmai din aceste motive am înființat Garda Forestieră, și am pus în aplicare Radarul Pădurilor. Iată că acest raport prezentat astăzi arată că măsurile dure pe care le-am dispus în ultimele luni sunt complet justificate. Așa cum știți, am trimis către Parchet concluziile noastre și așteptăm rezultatul anchetei’, a afirmat Gavrilescu, potrivit Agerpres.
Potrivit Raportului Agenției pentru Investigații de Mediu /Environmental Investigation Agency — EIA/, prezentat, joi, într-o conferință de presă, aproximativ 50% din lemnul tăiat în România a provenit, în ultimul deceniu, din surse ilegale, iar în majoritatea cazurilor investigate destinația lemnului ilegal a fost compania austriacă Schweighofer.
Rezultatele Raportului ‘Jefuirea ultimei păduri: Cea mai mare companie de procesare a lemnului din Austria, drepturi funciare și corupția din România’ este contestat de compania austriacă, aceasta precizând că este adepta prelucrării responsabile a lemnului.
Citeşte şi RAPORT: Jumătate din lemnul tăiat în ultimul deceniu în România a provenit din surse ilegale
În urma apariției în presă a mai multor articole care au vizat posibile nereguli produse în sectorul forestier, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu a declanșat, în perioada 7 aprilie — 12 iunie 2015, un amplu control atât la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeș , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuți, precum și la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către operatorul economic în cauză. Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la proveniența, transportul, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora’, notează sursa citată.
La finele lunii iulie 2015, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor /MMAP/ a transmis Parchetului General rapoartele de control referitoare la activitatea mai multor operatori din sectorul forestier.